tisdag 5 februari 2013

Rymdsonden Mars Express har kartlagt nästan 90% av Mars yta

Spaceref rapporterar att ESA:s rymdsond Mars Express nu fotograferat hela 87,8 procent av Marsytan under de 9 år och närmare 11.000 varv (!) som den avverkat runt planeten.Över 60% har kartlagts i form av högupplösta bilder. Bilden nedan är sammansatt av mer än 2.700 individuella bilder. Kanske inte den tydligaste av bilder, men den visar var de svarta fläckarna (som ännu inte fotograferats finns).


(Bildkälla: ESA)


Annars tar just Mars Express alldeles eminenta bilder, eller vad sägs om bilden nedan som visar en del av det kuperade landskapet på Mars. Området heter Reull Vallis. Bilden är databearbetad så att området visas i perspektiv.


(Bildkälla: ESA)

Och så har det då borrats för första gången på Mars

Som jag skrev häromdagen så skulle Curiosity testa sin borr på lite sten på Mars. Så skedde också i helgen, vilket NASA rapporterar på sin websida. Borren lämnade tydliga avtryck i stenen. Testet, som NASA kallar "drill on rock checkout", var framgångsrikt. Tydligen var det snarare hamrande än borrande men alltid något. Snart blir det mer seriöst borrande för att utforska materians sammansättning lite djupare.


(Bildkälla: NASA)