tisdag 13 mars 2012

Nya solstormar att vänta i slutet av veckan!

Rymdsonden SDO har skickat en dramatisk bild av solen som visar ett gigantiskt "hål" i solens korona. Om massutkastningar är riktade mot jorden riskerar det att bli omfattande störningar i kommunikationsutrustning, satelliter m.m.

Häftig bild!


(Bildkälla: NASA)

Läs mer på: http://www.universetoday.com/94129/huge-coronal-hole-is-sending-solar-wind-our-way/

Merkurius har nu observerats i två hela soldygn av Messenger!

Rymdsonden MESSENGER har nu observerat Merkurius i två hela soldygn. Är det inte mer, tänker kanske någon, men ett soldygn på Merkurius är faktiskt hela 176 jorddagar. Det hänger ihop med att planeten kretsar ett varv kring solen på 88 dagar och roterar ett varv runt sin egen axel på 58,6 dagar (i förhållande till stjärnorna). Det är ett 2 till 3 förhållande mellan omloppstid och rotationstid. som gör att en Merkuriusbesökare skulle uppleva att dygnet på denna ogästvänliga planet är så långt.

Mängder med data från den första av dessa två soldygn har nu publicerats. Under denna (mycket långa) första dag har Messenger gjort mängder med upptäckter vad gäller planetens yta och dess inre struktur, magnetfält m.m samt hur planeten kan tänkas ha utvecklats. Det kommer att kräva mycket forskartid för att analysera den stora mängden data.

Bilden nedan visar att det har förekommit jordskred i en 25 kilometer stor krater.


(Bildkälla: NASA)

Läs mer på: http://www.spacedaily.com/reports/MESSENGER_Team_Delivers_Data_from_First_Full_Mercury_Solar_Day_to_Planetary_Data_System_999.html

Rymdsonden CASSINI studerar även Jupiter!

Rymdsonden CASSINI levererar en strid ström av nya data och bilder på sin väg genom Saturnussystemet. Mestadels handlar det om spektakulära bilder på själva planeten och på några av månarna. På väg mot Saturnus studerades också Jupiter men först nu, efter mer än 10 år, lägger en forskargrupp fram nya fakta om Jupiter och dess jetströmmar. Man har i Cassini's filmer upptäckt en "osynlig" våg som sätter fart på Jupiters jetströmmar. Jupiter har liksom jorden ett flertal jetströmmar som kretsar runt planeten. Filmen nedan beskriver det hela mer detaljerat.

Det är intressant att forskare lite då gör nya upptäckter genom att studera gamla data.

(Källa: NASA)

Läs mer på: http://www.nasa.gov/mission_pages/cassini/whycassini/cassini20120313.html