torsdag 2 januari 2014

Vad kan vi vänta oss av rymdsondsåret 2014?

Jag har i några artiklar sammanfattat rymdsondsåret 2013. Det var på många sätt ett lysande år, med hela 6 rymdsondsuppskjutningar under andra halvåret. Vad kan vi då vänta oss av 2014? Inte så många nya rymdsonder men däremot ett flertal som påbörjar observerandet. Plus åtminstone ett spektakulärt möte i rymden: rymdsonden Rosettas träff med en komet! Mer om det nedan.

2014 blir det bara en rymdsondsuppskjutning, japanska Hayabusa 2. Sonden planeras sändas upp i december i år för att studera en asteroid, med beteckningen (162173) 1999 JU3. Det verkar ha varit en del problem med både teknik och finansiering för den japanska rymdmyndigheten JAXA, så vi får hoppas sonden kommer iväg.

De två Marssonderna Mars Orbiter Mission och MAVEN når fram till Mars i slutet av september och börjar studera marsatmosfär m.m. Även rymdobservatoriet Gaia påbörjar sitt arbete under året. Om inget haveri uppstår (vilket det nog lär göra med tanke på en del rymdsonders ålder)  fortsätter övriga dryga 20 rymdsonder med sina studier av himlakroppar m.m. Plus alla rymdobservatorier. Det ska bli särskilt intressant att följa Marsfordonet Curiositys färd uppför bergssluttningen vid Mount Sharp och månfordonet Yutus fortsatta äventyr. Curiosity firade för övrigt 500 dagar på Mars igår. Hoppas bara att Yutu pallar för de häftiga temperaturskillnaderna i det område den befinner sig.

Bilden nedan visar aktiva rymdsonder och planer för de kommande åren. Det är Olaf Frohn som tagit fram bilden. Klicka på bilden för att förstora den.


(Bildkälla: Olaf Frohn/Armchair Astronautics)

Läs också Emily Lakdawallas mer detaljerade beskrivning av alla rymdsonder under 2014 på Planetary Society Blog.

Årets häftigaste rymdsond är utan tvekan ESA:s Rosetta. Den 20 januari väcks Rosetta till liv från sin slummer (sonden har legat i vila ganska länge nu) inför mötet med kometen 67P/Churyumov-Gerasimenko som sker i augusti i år. Efter att först studera kometen i detalj ska sonden skicka en liten landare som ska landa på kometen i november. Eftersom det är svårt att få fäste på en så liten himlakropp som en komet (kometkärnan alltså) är landaren försedd med harpuner som skjuts iväg mot kometen för att förankra landaren! Häftigt! Bilden nedan illustrerar landaren, som heter Philae.


Landaren Philae (Bildkälla: ESA)

Även 2014 kan bli ett intressant kometår, åtminstone om man befinner sig på Mars. Kometen C/2013 A1 Siding Springs passerar nämligen tätt förbi Mars. Avståndet beräknas bli endast 41.300 kilometer. Vi får hoppas att rymdsonderna som kretsar kring Mars kan fånga kometen på bild. 

De kommersiella rymdbolagen väntas ta ytterligare några steg framåt. Det gäller dels de två bolag, SpaceX och Orbital Sciences, som lyckats sända rymdkapslar till Internationella Rymdstationen, dels ytterligare några bolag. Vi kan bl a få se den första rymdturistfärden när Virgin Galactics Space Ship Two lyfter från Mojaveöknen. Om allt går som planerat blir det sex passagerare som för det facila priset av 250.000 dollar per person får uppleva en stund av viktlöshet. Ett flertal kändisar har tydligen anmält intresse att följa med, bl a Angelina Jolie, Brad Pitt och Stephen Hawking. 

Flera rymdsonder fortsätter färdas mot sina mål, bl a New Horizons (till Pluto), Dawn (till Ceres) och Juno (till Jupiter). De två förstnämnda kommer fram 2015 och Juno 2016. Så det är inte ett år utan spännande rymdsondsprojekt. Följ den fortsatta utvecklingen här i bloggen.