lördag 3 september 2011

Dvärgplaneternas mysterium kommer att lösas?

NASA har en intressant artikel om dvärgplaneterna (framförallt då Pluto) på sin websida idag. På sidan beskrivs hur lite vi egentligen vet om dessa planeter i de yttre delarna av vårt solsystem. Det finns inte mycket bilder av Pluto. De bästa är väl Hubbleteleskopets bilder som visar på märkliga färgskiftningar, som behöver en förklaring. Rymdsonden NEW HORIZONS är på väg för att ta reda på mer om Pluto och de yttre delarna av solsystemet.


Plutos märkliga färgskiftningar (Bildkälla: NASA)

Dessutom får vi säkert veta mer om Plutos månar, som uppgår till minst 4 stycken. New Horizons har flera mycket avancerade instrument. Det kamerateleskop som medföljer sonden har så hög upplösning att vi kommer att få se detaljerade bilder från Plutos yta. Tanken är att rymdsonden ska komma så nära som 10.000 kilometer från Plutoytan. Det blir nog en hel del överraskande fynd som New Horizons kommer att göra på denna spektakulära rymdfärd. Tecken finns på förekomst av geysrar och vulkanism, en stundtals kollapsande atmosfär och annat skumt. Vi får ha lite tålamod och vänta några år tills den kommit fram år 2015.

Läs mer på: http://science.nasa.gov/science-news/science-at-nasa/2011/02sep_newhorizons/

Rymdsonden MARS EXPRESS studerar en gammal Marssjö

ESA:s rymdsond MARS EXPRESS har studerat en ovanlig före detta sjö på planeten Mars. Det är en krater som en gång i tiden var fylld med vatten. Det rymdsonden funnit är ett deltaliknande område i den 65 kilometer stora kratern Eberswalde. Kratern bildades för 3,7 miljarder år sedan när en asteroid träffade planeten. Det deltaområde man nu upptäckt täcker hela 115 kvadratkilometer. Ett flertal observationer visar på att Mars har varit en mer livsduglig planet för några miljarder år sedan.

På ESA:s websida finns flera fina bilder från detta område på Mars.


Kratern Eberswalde (Bildkälla: ESA)

Läs mer på: http://www.esa.int/esaSC/SEMM71VTTRG_index_0.html

Vad har NASA emot planeten Venus?

Vad har NASA emot Venus egentligen? Den frågan ställde sig en grupp forskare som i veckan hade samlats för det årliga mötet i NASA:s Venus Exploration Analysis Group (VEXAG). Denna mystiska planet som ju skulle vara intressant att studera ur flera olika aspekter är bortglömd. NASA har inte skickat några rymdsonder till Venus på länge. Den senaste som mer detaljerat studerade planeten var rymdsonden MAGELLAN, men det var för 20 år sedan. NASA har i dagsläget inte heller någon plan på att skicka rymdsonder till denna planet som ju är vår närmaste grannplanet. Vadan detta med tanke på att ESA ju har skickat dit rymdsonden VENUS EXPRESS och den japanska rymdmyndigheten JAXA sonden AKATSUKI (som visserligen missade målet)?


Planeten Venus (Bildkälla: NASA)

I tidskriften Nature finns ett diagram som visar att forskarna har intresse av ytterligare studier av Venus. Ungefär en fjärdedel av alla forskningsförslag rörande rymdfärder rör denna planet, men NASA verkar ha ett mer ljumt intresse för denna heta planet.

Det troliga skälet är att det just nu är ganska mycket fokus på att skicka rymdsonder till himlakroppar som i framtiden är möjliga att besöka. Till dom hör planeten Mars och asteroider i vår närhet. Venus är en av de mest ogästvänliga platser som finns i vårt solsystem och därmed ingen potentiell destination för bemannade rymdfärder. Trots att Venus borde vara intressant att studera så lär nog Venusforskarna få misströsta även framöver.

Läs mer på: http://www.scientificamerican.com/article.cfm?id=scientists-perceive-nasa

Läs också: http://www.nature.com/news/2011/110902/full/477145a/box/1.html