fredag 1 november 2013

NASA:s rymdteleskop samarbetar

Jag läser en intressant artikel av bloggkollegan Ulf på Cassiopeiabloggen. Den handlar om ett samarbete mellan rymdteleskopen Hubble, Chandra och Spitzer. De ska samarbeta i ett projekt som kallas för "The Frontier Fields" i syfte att upptäcka ljussvaga galaxer långt ut i rymden. Rymdteleskopen ska samverka i ett försök att använda sig av gravitationslinsmetoden för att få syn på dessa synnerligen ljussvaga objekt. Sex olika galaxhopar, och vad som kan tänkas dölja sig bakom galaxhoparna, ska studeras. Man skulle lite skämtsamt kunna säga att rymdteleskopen ska ta hjälp av naturliga zoomobjektiv för att nå längre ut i universum. Det ska bli spännande att följa fortsättningen av detta projekt. Många nya galaxer lär vi få se. Läs mer om projektet på Hubbleteleskopets websida.


(Bildkälla: NASA)

Dagens rymdvideo: Höstens exoplanetfynd, den jordlika Kepler 78b

Som jag skrev igår så är det spännande att astronomer nu upptäckt en planet som i mångt och mycket liknar jorden. Planeten Kepler 78b har samma densitet som vår egen planet, vilket antyder att den har ungefär likartad sammansättning. Om den nu inte hade kretsat så nära sin stjärna så hade vi kunnat kalla den för en jordkopia. Det är den dock inte eftersom planetytan sannolikt är ett enda flytande lavahav, med en temperatur på kanske 2.000 grader.

Upptäckten av Kepler 78b och forskarnas förmåga att beräkna dess massa och radie, ger hopp om upptäckter av fler jordliknande planeter. Så småningom kommer man att upptäcka en sådan planet på "rätt" avstånd från stjärnan. Då kanske vi kan börja tala om en jordkopia och spekulera om eventuellt liv på planeten. Visst är det spännande det här med exoplaneter?!


(Källa: Youtube)

Se fler "Dagens rymdvideo" HÄR.