måndag 23 juli 2012

Häftig video från ISS!

Dag Kättström tipsar idag på sin websida rymdenidag.se om en häftig video från ISS. Onekligen magiskt att se jorden, rymdstationen och Vintergatans stjärnor ur det här perspektivet. Norrsken dessutom!

(Källa: NASA via Youtube)

Apropå ISS (1) kan jag rekommendera Christer Fuglesangs bok "13 dygn i rymden efter 14 år på jorden". Jag läste boken för ett par veckor sedan och måste, lite motvilligt, erkänna att det är fascinerande med den här rymdstationen och färderna dit. Mitt intresse för rymdstationen har väl inte varit himlastormande direkt, men jag får nog ompröva min ståndpunkt.

Apropå ISS (2) så sände Japan häromdagen upp en kraftfull raket till ISS. Den medförde 4-5 ton med utrustning och material till ISS! (Läs mer på SpaceflightNow om denna uppskjutning. Jag saknar förresten websidan Astrowebb som alltid skrev detaljerat om alla raketuppskjutningar). Det är bara en vecka sedan en Soyuz-raket sändes upp och dess Progress-sond dockade med ISS och lite drygt 3 veckor sedan som tre astronauter/kosmonauter återvände till jorden efter en längre tids vistelse på ISS. Dessutom upplevde vi för knappt två månader sedan den första rymdfärden till rymdstationen i ett kommersiellt företags regi. Det amerikanska rymdföretaget SpaceX lyckades utmärkt med uppdraget. Det har blivit rutin att flyga till ISS. Kanske kan lärdomar från alla dessa ISS-uppdrag bidra till att vi så småningom kan sätta upp en rymdbas på månen och kanske rentav Mars inom ett par decennier. Så visst har ISS sitt berättigande trots höga kostnader.