torsdag 25 april 2013

En helt fantastisk astronomiwebsida!

Planetary Society Blogs flitige skribent Emily Lakdawalla tipsar om en helt fantastisk websida, "Armchair Astronautics". Den är skapad av Olaf Frohn och du hittar den HÄR.

Websidan innehåller en helt otrolig mängd fakta om det mesta som rör utforskningen av vårt solsystem (plus mycket mer än så). Klicka på "Exploration History" och du får information om varenda rymdsond som skickats upp i rymden. Du får också information om solen och planeterna. Observera att det går att scrolla ner för att se alla sonder kring alla planeter. Klicka på "Solar System Missions" och du får en rymdsondskarta samt en förteckning på rymdsonder med länkar till respektive projekts websida (Klicka på bilderna nedan för att förstora dem).


Rymdsondskartan (Källa: Olaf Frohn)


Klicka på "Space Observatories" och du får motsvarande information om rymdteleskop och rymdobservatorier.


Rymdobservatoriekartan (Källa: Olaf Frohn)


På websidan finns också bilder som illustrerar den relativa storlek och massan för olika "objekt", allt från atompartiklar till multiversum.


Partiklars, himlakroppars och "objekts" relativa storlek (Källa: Olaf Frohn)


Vilket arbete han måste ha lagt ner på det här. Helt otroligt! Självklart har jag lagt till en länk till denna eminenta websida: Armchair Astronautics