tisdag 22 maj 2012

Lyckad uppskjutning av SpaceX-raketen i morse

Det blev en till synes lyckad uppskjutning av SpaceX Falcon-raket i morse kl 09.44 svensk tid. Sändningen på SpaceX websida var synnerligen fascinerande. NASA:s raketuppskjutningar brukar vara ganska strikta tillställningar där man får se raketen på lite avstånd stiga mot skyn. För att inte tala om ryska och kinesiska raketuppskjutningar. I bästa fall får man se lite bilder från tillställningarna (även om Kina har haft TV-sändning från några av deras senaste proejkt).


Morgonens uppskjutning (Bildkälla: NASA)

Morgonens TV-sändning av uppskjutningen leddes av en trio SpaceX-medarbetare som såg lite nervösa ut inledningsvis, men som blev så lyckliga när raketen väl var iväg mot den internationella rymdstationen ISS. Kul att se denna genuina glädje! Förutom en utmärkt sändning med ganska detaljerad beskrivning av vad som händer så fick vi med hjälp av kameror på raketen följa när solpanalerna fälldes ut. Intressant!

Detta är första "riktiga" kommersiella rymdfarkosten som sänts upp mot ISS. De närmaste dagarna kommer  Dragonkapseln att genomföra en del tester och om allt går väl så ska den på fredag docka med ISS. På rymdstationen finns just nu 6 astronauter som ska hjälpa till vid dockningen. Det hela ser minst sagt lovande ut för tillfället.

Jag är väl egentligen inte någon stor fan av alla dessa ISS-expeditioner, men likväl kan man inte låta bli att ryckas med av den entusiasm som det här projektet har kännetecknats av. Det är utan tvekan en mycket stor prestation att ha lyckats komma så här långt på de relativt få år man arbetat med projektet. Det är kanske inte så dumt av NASA att satsa en del pengar på utvecklingen av kommersiell rymdfart. SpaceX grundare Elon Musk har utlovat bättre och avsevärt billigare rymdfärder än vad de olika nationella rymdmyndigheterna har förmått genomföra. Raketer, kapslar m.m ska också kunna återvinnas och återanvändas.

Billigare rymdfärder skulle kunna innebära att vi kan få se flera små rymdsondsprojekt till planeter, månar och asteroider framöver. Vi får väl se hur det hela utvecklar sig. SpaceX är i alla fall på gång och flera andra rymdbolag är i startgroparna och vill vara med i spelet. Förutom prestationen att få upp en raket i omloppsbana runt jorden och förhoppningsvis till ISS så handlar det också om mycket stora pengar. Det är ingen ideell verksamhet rymdbolagen bedriver, utan rymdfart är en marknad värd tiotals miljarder kronor de närmaste åren. NASA ser också en möjlighet att minska beroendet av de ryska Soyuz-raketerna. Ryssarna tar saftigt betalt för varje "taxiresa" till ISS. Enligt SpaceDaily tar ryssarna hela 63 miljoner dollar per passagerare!

SpaceX Dragonkapsel är utvecklad för att kunna transportera både astronauter och material. Den ska kunna ta upp till 7 astronauter i framtiden. Hittills är det bara rymdfarkoster som sänts upp av de nationella rymdmyndigheterna i USA, Ryssland och Japan som lyckats docka med ISS. Förutom SpaceX kan det bli aktuellt med ytterligare en raketuppskjutning i år i regi av ett amerikanskt företag, Orbital Sciences.

Här kommer en film från morgonens uppskjutning. Den som vill se hela morgonens webcast från SpaceX kan, när filmen är slut, klicka på rutan längst ner till vänster. Då kommer en timme program från SpaceX.