fredag 8 mars 2013

Komet i antågande!

Det är en komet i antågande! Kometen PanSTARRS ska tydligen kunna ses med blotta ögat (möjligen med lite assistans av en fältkikare) i början av nästa vecka. Även rymdobservatorierna mobiliserar inför denna kometuppvisning. Onsala Rymdobservatorium kommer att studera kometen med hjälp av sitt 20-metersteleskop.  Tanken är att leta efter molekyler i kometens svans. Som jag skrev i bloggen igår så är det kanske så att det var kometerna som förde med sig de molekyler som sedermera utvecklades till liv här på jorden.


Onsalaobservatoriets 20-metersteleskop (Bildkälla: Onsala Rymdobservatorium/R. Hammargren)


Onsalaobservatoriets studie av PanSTARRS blir också lite träning inför årets stor kometevenemang som går av stapeln i november. Då kommer förhoppningsvis vår stjärnhimmel att lysas upp av en magnifik komet, C/2012 S1 (ISON).

Nu gäller bara att hålla tummarna för att det vackra vädret kan hålla isig några dagar till. I så fall tänker jag jaga komet i nästa vecka med hjälp av min 20x80-kikare. Det är en rejäl pjäs denna Celestronkikare. Det är för övrigt ett utmärkt instrument för att lokalisera de galileiska månarna kring Jupiter samt för att studera månen.


Celestron SkyMaster

Jättelik översvämning på Mars skapade en 1.000 kilometer lång kanal

Under de senaste 500 miljoner åren har Mars úpplevt en gigantisk översvämning som format landskapet. En kanal som är 1.000 kilometer lång, 100 kilometer bred och flera hundra meter djup skapades av vattenmassorna. Det kan ha varit ett vulkanutbrott eller en jordbävning som släppte loss en flodvåg av grundvatten över Marsytan. Vulkanutbrott med omfattande lavaflöden täckte sedan denna kanal och det är först nu som den upptäckts tack vare rymdsonden MRO:s radarobservationer.  Instrumentet SHARAD (Mars Shallow Radar Sounder) kan upptäcka is och vatten under Marsytan.

Kanalen, som fått namnet Marte Vallis, finns i ett område på Mars som heter Elysium Planitia. Området är en av Mars största vulkaniska regioner, som under årmiljonernas lopp varit utsatt för häftiga vulkanutbrott från ett flertal vulkaner.


Området där kanalen upptäcktes (Bildkälla: NASA)