måndag 3 september 2012

Saturnus och dess största måne Titan

Rymdsonden Cassini sänder en fin bild av Saturnus och månen Titan. Visst är det tjusigt!


(Bildkälla: NASA)

Curiosity har börjat köra omkring på Mars

Marsfordonet Curiosity har nu börjat rulla i Galekratern på Mars och levererar en hel del foton. De flesta visar hjulspåren efter Curiositys framfart. En lite kul bild som kom häromdagen visar den laserbeskjutna lilla stenen, döpt till N165, med tydliga "kulhål". Det är onekligen lite klös i laserkanonen!


Före och efter laserbeskjutning (Bildkälla: NASA)

Rymdsonden Dawn är klar för avfärd mot Ceres

Rymdsonden Dawn har nu fullgjort sitt uppdrag kring asteroiden Vesta och är redo för nästa himlakropp: dvärgplaneten Ceres. I övermorgon sätter sonden kurs mot Ceres. Det är en färd på ca två och ett halvt år. Efter lite drygt ett år kring Vesta har vi fått en otroligt detaljerad bild av denna spännande himlakropp. Det blir första gången som en rymdsond i detalj utforskar två himlakroppar som befinner sig på långt avstånd från varandra.


(Bildkälla: NASA)

Keplerfynd: två planeter som kretsar kring ett dubbelstjärnesystem

Keplerteleskopet har upptäckt två planeter som kretsar kring ett dubbelstjärnesystem. För ett år sedan upptäcktes den första exoplaneten som kretsar kring ett dubbelstjärnesystem och nu visar det sig alltså att det finns komplexa planetsystem kring dubbelstjärnor. Man skulle ju kunna tro att det är en turbulent tillvaro för dessa planeter, men uppenbarligen kan systemen fortleva över tid. Systemet som fått namnet Kepler-47 finns 4.900 ljusår från jorden.


(Bildkälla: NASA)

En av de två planeterna, Kepler 47c, finns inom den s.k beboeliga zonen, men planeten är av Neptunusstorlek och inte så värst beboelig.


(Bildkälla: NASA)