onsdag 30 november 2011

Var är alla rymdsonder i december?

Planetary Societys bloggare Emily Lakdawalla har uppdaterat sin statusrapport avseende rymdsonderna i vårt solsystem. Klicka här för att se var alla rymdsonder befinner sig i december 2011 (Bilden är skapad av Olaf Frohn). Tjusig bild!

November månad var en intensiv månad med två uppskjutningar, båda till Mars, varav den ena, PHOBOS GRUNT inkl YINGHUO-1, åtminstone tillsvidare har misslyckats. Det händer en hel del i december trots att inga nya uppskjutningar sker. Faktum är att inte en enda ny rymdsond sänds upp förrän 2013! Tvillingsonderna GRAIL-A och GRAIL-B, som förresten ska få nya namn inom kort, når sin destination kring månen vid årsskiftet. Rymdsonderna CASSINI, DAWN och MESSENGER kommer säkert att peppra oss med en massa nya spännande foton. Detsamma gäller rymdsonderna som studerar solen, Mars och månen. Fullt upp även i december således!

Läs mer här: http://www.planetary.org/blog/article/00003279/

ESA riktar om ett radioteleskop på Kanarieöarna för att försöka kommunicera med PHOBOS GRUNT

UniverseToday rapporterar idag att ESA riktar om ett 15-meters radioteleskop i närheten av Maspalomas på Gran Canaria för att försöka hjälpa Ryssland att få kontakt med rymdsonden PHOBOS GRUNT. I förra veckan lyckades man få kontakt med rymdsonden från en station i Perth, Australien, men den stationen har inte lyckats etablera kontakt sedan dess. Låt oss hoppas att det går bättre med hjälp av den canariska antennen.


(Bildkälla: ESA)

Läs mer på: http://www.universetoday.com/91386/canary-islands-antenna-being-modified-to-boost-signal-to-struggling-russian-mars-probe/