måndag 19 september 2011

Dagens astronomibild är ju förstås en bild av Vesta

Dagens APOD (Astronomy Picture Of the Day) är förstås en fin bild som visar asteroiden Vestas sydpol. Bilden är tagen av rymdsonden DAWN.


Läs mer på: http://apod.nasa.gov/apod/astropix.html

"Vesta har fullständigt överraskat oss" säger forskare

Rymdsonden DAWN:s utforskning av asteroiden Vesta har gett forskarna lite att grubbla över. Den relativt stora asteroiden, 530 kilometer i diameter i genomsnitt, är full av överraskningar. Stora kratrar, djupa dalar och canyons och några av solsystemets högsta berg var kanske inte det som man förväntade sig finna på denna stenklump. Vid Vestas sydpol finns en mycket stor nedslagskrater. Formen och strukturen liknar inget annat i solsystemet och forskarna vet ännu inte vad som skapat kratern. Forskarna söker också efter tecken på tidigare vulkanism, men det är svårt att hitta spåren efter en eventuell sådan med tanke på de många nedslagskratrarna, som kan ha raderat ut spåren. Studierna av Vesta kan också ge unik kunskap om hur solsystemets fasta himlakroppar bildades för 4,5 miljarder år sedan. De stora höjdskillnaderna på Vesta tyder på en ganska våldsam process som skapat den asteroidyta som rymdsonden Dawn nu ser.


Här har man färgsatt Vesta för att illustrera höjdskillnaderna (Bildkälla: NASA)

Kameran på Dawn är tysk och den finns en bra websida på det tyska rymdcentrat med många fina bilder, se  http://www.dlr.de/dlr/en/desktopdefault.aspx/tabid-10081/151_read-1502/

Läs mer på: http://www.spacedaily.com/reports/Vesta_an_asteroid_full_of_surprises_999.html

Snart dags för kinesiska rymdlabbet att komma upp i rymden?

SpaceDaily rapporterar idag att en uppskjutning av första delen i det kinesiska rymdlaboratoriet, TIANGONG-1, nu tycks vara nära förestående. Websidans källor anger en trolig uppskjutning redan denna månaden. Det har ju varit en rejäl försening i det här projektet. Ursprungligen var det tänkt att Tiangong-1 skulle sänts upp redan ifjol, men det har varit ett flertal problem med labmodulen. Den misslyckade kinesiska uppskjutningen av en satellit för några veckor sedan har också inneburit att kinesiska rymdmyndigheten genomfört ytterligare tester för att säkerställa att det inte blir ett nytt misslyckande.


Illustration av rymdlabbet (Bildkälla: China Manned Space Engineering Office)

Tiangong är ett viktigt projekt för Kina. Det är avstampen för fortsatta bemannade rymdfärder under de kommande åren. I planerna finns bl a en obemannad rymdsond, Shenzhou-8, som ska docka med rymdlabbet kanske redan före årsskiftet. Det är tänkt som ett test inför den bemannade rymdsonden Shenzhou-9:s färd till Tiangong tidigt under 2012. Planer finns också för en ytterligare bemannad rymdsond, Shenzhou-10 som i så fall sänds upp senare under 2012.

Låt oss hoppas att uppgifterna stämmer och att rymdlabbet och sonderna kan sändas upp.

Läs mer på: http://www.spacedaily.com/reports/Tiangong_Better_Late_Than_Lost_999.html