söndag 5 februari 2012

Vilka bilder från Mars!

Häromdagen skrev jag en artikel här i bloggen om några fina foton som rymdsonden MARS EXPRESS tagit på Mars. Rymdsonden MRO vill inte vara sämre! Här kommer några fantastiska bilder på kratrar och på berg som utsatts för vinderosion. Det är rymdsondens HiRISE-kamera som tar bilder med hög upplösning.

Bilden nedan visar en väl bevarad krater på Mars. Det ser ut att vara väldigt branta kraterkanter!

Another Well-Preserved Impact Crater
(Bildkälla: NASA)

Bilden nedan visar ett landskap med några bergknallar som utsätts för vindens eroderande krafter.

Active Erosion in Pasteur Crater
(Bildkälla: NASA)

Läs mer på: http://hirise.lpl.arizona.edu/nea.php

Rymdsonden ROSETTA ska landa på en komet

ESA:s rymdsond ROSETTA är på väg mot kometen 67P/Churyumov-Gerasimenko som den når i januari 2014. Tanken är att sondens landare ska landa på kometen i november 2014. En kometlandning har aldrig tidigare genomförts och lär vara en ganska komplicerad manöver. Problemet är att vi idag saknar kunskap om hur en komets yta ser ut. Några rymdsonders förbiflygningar av kometer har gett en ganska vag bild av förhållandena på kometen. Man tror att de flesta kometer består av en blandning av sten, grus, is och snö. Ytan är sannolikt ganska ojämn och det i kombination med en mycket svag gravitationskraft gör att en kometlandare riskerar att studsa upp i rymden igen efter ett landningsförsök. Därför kommer Rosettas landare, som heter Philae, att förses med harpuner som den skjuter iväg mot kometen för att få ordentligt fäste.

Artist view of the Rosetta lander
Illustration av landaren på kometens yta (Bildkälla: ESA)

Kometen 67P/Churyumov-Gerasimenko har en diameter på ca 4 kilometer och kretsar runt solen på 6,6 år. Rosetta kommer att kretsa runt kometen i hela 17 månader och följa dess utveckling medan den närmar sig solen och sedan åter avlägsnar sig. Det blir ett unikt tillfälle att i detalj studera vad som händer med kometen när den kommer allt närmare solen. Kometytans förändring och hur den sprutar ut materia i rymden kommer att kunna ses betydligt mer detaljerat än någonsin tidigare. 

Läs mer på: http://www.universetoday.com/93313/can-we-land-on-a-comet/