tisdag 8 oktober 2013

Astronomdagarna i Lund

Torsdag till lördag denna veckan är det Astronomdagar i Lund. Ett hundratal yrkesverksamma astronomer samt en handfull amatörastronomer (bl a jag) träffas för att lyssna på ca 40 föredrag. Programmet ser lovande ut. Där finns bl a ett flertal föredrag om rymdsonder och exoplaneter:


  • Gabriella Stenberg Wieser ska prata om det svenska deltagandet i JUICE-projektet (som jag för övrigt skrev lite om går). 
  • Göran Olofssom ska berätta om rymdsonden CHEOPS och sökandet efter exoplaneter. 
  • Oleg Kochukhov talar om utforskningen av exoplaneters atmosfärer med ESO:s VLT- resp E-ELT-teleskop. 
  • Ett intressant föredrag på fredag är Erik Zackrissons som handlar om det första svenska SETI-projektet. Ska bli kul att höra vad det innebär.
  • Både David Hobbs och Daniel Michalik ska berätta om det snart stundande Gaia-projektet. 
  • Gregory Ruchti ska berätta om Keplerteleskopet och dess fynd av litiumrika jättar.

Jag har säkert missat något föredrag som berör rymdteleskop och exoplaneter, men det är som synes ett flertal intressanta föredrag. Utöver de här uppräknade föredragen är det en massa annat spännande att lyssna till. En av höjdpunkterna blir den s.k Nordenmark-föreläsningen på torsdag kväll, som även är öppen för allmänheten. Nils Bergvall ska hålla en entimmes föreläsning med titeln "Den kosmiska våren, galaxerna och det stora livspusslet". Det låter poetiskt minsann! 

Dessutom får vi på fredagen bl a lyssna på Peter Linde och hans författande av boken "Jakten på liv i universum", en bok som jag skrev om häromdagen. Populär Astronomis redaktör Robert Cumming ska berätta om just populär astronomi (tror jag). Det blir några spännande dagar i Lund. Utförlig rapportering kommer här i bloggen i slutet av veckan.