torsdag 29 november 2012

NASA har en domedagsexpert!

Det här med att mayakalendern tar slut och jorden går under den 21 december engagerar allt fler människor. Så till den milda grad att NASA numera har en egen domedagsexpert! Han heter David Morrison och är astrobiolog. I en intervju med amerikanska National Public Radio (NPR) säger han att han inte riktigt vet hur just han blev "expert" på detta. Han började engagera sig i frågan och nu sitter han i smeten så att säga. NASA har en särskild websida, "Ask an astrobiologist", där man kan ställa frågor om domedagen. Man har fått 5.000 frågor om domedagen! Morrison försöker svara på så många frågor som möjligt och lugna alla oroliga. Morrison försäkrar att julafton kommer att infinna sig planenligt även detta år.

På sidan finns en mängd information om bakgrunden till varför just 21 december 2012 utsetts till domedag. Det tycks finnas en rad olika saker som folk tror ska inträffa denna dag och som innebär slutet. Det är bl a att:

  • planeten X, Nibiru eller diverse andra planeter, ska kollidera med jorden eller passera alltför nära jorden
  • jordens rotationsaxel ska göra en 180-graders sväng så att nordpolen blir sydpol och tvärtom
  • planeterna ska ligga på linje vilket skulle ha en förödande effekt på jorden (dom ligger inte på linje denna dag)
  • jorden och solen skulle ligga i linje med det svarta hålet i Vintergatans centrum, vilket också skulle stöka till det här på jorden
  • jordens magnetfält skulle förändras med anledning av den kraftiga solaktiviteten just nu
  • ett jättelikt solutbrott skulle träffa jorden
  • en stor asteroid, meteor eller komet träffar jorden
  • m.m
Inget av detta kommer att inträffa försäkrar Morrison! Den 21 december är det vintersolstånd och tre dagar senare julafton och snart är det 2013. Stackars David Morrison längtar nog lite extra efter julafton i år!Ett litet bloggjubileum idag!

Man ska ju fira i stort och i smått och idag finns anledning att fira. Denna blogg, som startade i blygsam skala och sedan förhoppningsvis växt till sig, har just denna dag haft sin 50.000:e sidvisning! Kul att det finns rymdsondsintresserade därute i vårt avlånga land.