tisdag 31 december 2013

Gott Nytt Rymdsondsår!

Rymdsondsbloggen vill önska alla läsare ett Gott Nytt År!  2014 blir ännu ett intressant år ur ett rymdsondsperspektiv, men mer om det i veckan som kommer.


Rymdsonden Mars Express har passerat tätt förbi Marsmånen Phobos

Häromdagen passerade rymdsonden Mars Express väldigt nära den lilla Marsmånen Phobos. Avståndet var bara 45 kilometer! Faktum är att det var så nära att rymdsonden inte ens hann ta bilder på månen vid passagen. Däremot ska den ha genomfört en del mätningar av månens gravitationsfält m.m. Mätningen sker bl a genom att studera hur månens gravitation påverkar Mars Express. Videon nedan beskriver denna närkontakt mer i detalj.


(Källa: ESA)

Phobos är en liten ojämn stenklump, bara lite drygt 20 kilometer i diameter, som kretsar ca 6.000 kilometer från Marsytan och gör ett varv på 7 timmar och 39 minuter. Den är den största av de två Marsmånarna. Den andra månen, Deimos, är bara 12 kilometer i medeldiameter.


Phobos (Bildkälla: NASA)

Kinesiska månlandaren och månfordonet Yutu från ovan

NASA:s rymdsond LRO har tagit en bild på den kinesiska månlandaren och på månfordonet Yutu. Bilden är tagen på en höjd av 150 kilometer ovan månytan. Hur vet man då att det lilla pricken är Yutu? Jo, genom att jämföra bilden med tidigare bilder som LRO tagit över området. Pricken i form av Yutu är ny och syns inte i gamla bilder.


(Bildkälla: NASA)