fredag 25 maj 2012

Spännande att följa SpaceX Dragons ankomst till ISS

Under fredagmorgonen har det varit en lång sändning från SpaceX Dragons dockningsförsök med den Internationella rymdstationen ISS. Det var spännande att följa den avancerade manövern att successivt närma sig ISS. Det gäller ju att göra detta på ett säkert sätt och inte äventyra ISS-astronauternas säkerhet. Därför gjordes en mängd tester innan Dragon tilläts komma alltför nära ISS. Bland annat styrde man Dragon fram och tillbaka mellan 250 och 235 meters avstånd från ISS för att säkerställa att man från ISS kunde styra Dragon. Sedan följde tester där kapseln var 200 resp 150 meter ifrån ISS. Framförallt ville man säkerställa att positioneringsutrustningen på Dragon visade exakt rätt position. Det verkade vara något litet problem med sensorerna på Dragon.

Hela denna rymdfärd ses som en testfärd och därför utförs en rad tester för att se att Dragonkapseln kan navigeras så exakt att den kan tillåtas docka med ISS. Därför lade man in ett par extra moment i slutfasen av Dragons ankomst till ISS.

Kolla den här filmen som är tagen från ISS igår! Den lilla mörka pricken är Dragon som flyger en bit under ISS.När klockan närmade sig 13.45 svensk tid idag fick Dragon klartecken att komma så nära som 30 meter från ISS. Efter ytterligare några stopp på vägen kom den till slut till denna position klockan 15.00. Kapseln syntes allt tydligare på filmen från ISS allteftersom den närmade sig. Vilket skådespel! De ytterligare testerna som genomfördes gjorde att dockningen med ISS försenades något.

Här kommer en skärmkopia som jag tog lite efter klockan 14 idag från livesändningen som NASA hade. Man ser Dragon med jorden i bakgrunden. Fin bild!Här kommer ännu en skärmkopia tagen klockan 14.17. Vackra moln i bakgrunden!Här har Dragon kommit en bra bit närmare ISS. När den var bara 59 meter från ISS gavs ett kommando från SpaceX om att backa tillbaka lite (till ca 70 meter från ISS) för att ännu en gång undersöka kameror och sensorer på Dragon.


Man får påminna om att ISS och Dragon far fram med en hastighet på sisådär 28.000 kilometer i timmen. Det är alltså inte fullt så stilla och lugnt som det ser ut på de filmer man ser från ISS. Dockningen sker alltså i denna höga fart. Det hinner dessutom bli "dag" och "natt" flera gånger om under denna sändning.

Tyvärr kunde jag inte följa den sista timman av dockningen. Klockan 15.56 blev det i alla fall en framgångsrik dockning. Vilken prestation! Det är den här robotarmen, som heter Canadarm2, som greppade tag i dragonkapseln och dra in den till rymdstationen.


(Bildkälla: NASA)