tisdag 17 september 2013

Var det kometkollisioner som skapade liv på jorden?

UniverseToday skriver idag om en forskningsstudie som handlar om hur den process startade som så småningom utvecklade liv på jorden. Forskarna ser det som fullt möjligt att livets byggstenar kan ha förts hit med kometer när dessa kraschlandade på jorden. Utifrån "kollisionsexperiment" har man upptäckt att aminosyror kan bildas. Det är en av de viktigaste byggstenarna för att liv ska kunna uppstå. Ämnen till dessa grundläggande byggstenar kan skapas i princip var som helst i universum, men det krävs rätt förhållanden för att de ska kunna starta de processer som skapar liv. Studien presenteras av forskare vid Imperial College i London och publicerades i tidskriften Nature häromdagen.


Illustration av en komet som kolliderar med jorden (Bildkälla: Imperial College London)


Hur och var livet på jorden uppstod är en av astrobiologins grundläggande frågor. Kunskap om processer som skapade liv här på jorden innebär också ökad kunskap om förutsättningarna för liv på andra himlakroppar i vårt solsystem och på exoplaneter kring andra stjärnor. Om nu aminosyror kom till jorden med kometer är nästa fråga hur dessa bildade mer komplexa organiska ämnen såsom proteiner m.m

Ett flertal studier har under senare år pekat på att det är kometerna som skapat förutsättningar för liv på jorden. Dels kan de ha fört med sig stora mängder vatten till jorden, dels ett antal viktiga ämnen som tillsammans utgör byggstenar för liv. Jorden har sedan haft exakt rätt förhållanden (temperatur, magnetfält m.m), och sannolikt en stor portion tur, för att alltmer avancerade livsformer bildats.


(Bildkälla: Lawrence Livermore National Laboratory)

Närbilder på Merkurius kratrar och berg

Rymdsonden Messenger fortsätter studera planeten Merkurius. På sina dryga 900 dagar i omloppsbana runt Merkurius har den hunnit med en bit över 2.000 varv! Många fina bilder har det blivit! Här nedan visas några av de senaste.

Den första bilden visar en liten del av den stora Calorisbassängen, en av solsystemets största kratrar. Denna krater är intressant eftersom den bär spår av vulkanisk och tektonisk aktivitet. Merkurius har utsatts för kraftiga meteorregn och dessutom varit geologiskt aktiv, vilket tillsammans skapat en intressant planetyta.


(Bildkälla: NASA)


Nästa bild är lite kul. Även den är från Calorisbassängen. Det ser ut som en människa som blivit förstenad!


(Bildkälla: NASA)


Här kommer ännu en lustig bild. Två kratrar bildar tillsammans formen av ett par glasögon! Kratrarna har varit mer markerade en gång i tiden men lavaflöden från vulkanutbrott har fyllt och jämnat ut kratrarna. Kraterkanten förblev dock synlig och formade dessa Merkurius-glasögon.


(Bildkälla: NASA)

Orbital Sciences "svansond" lyfter mot rymdstationen imorgon

Först var det SpaceX med sin "draksond" och nu är det Orbital Sciences med sin "svansond" som ska testflyga till den Internationella rymdstationen (ISS). De sista förberedelserna pågår innan Orbitals Antares-raket med Cygnus-sonden (cygnus betyder svan på latin) lyfter imorgon förmiddag amerikansk östkusttid från flygbasen Wallops i Virginia, USA. Det är alltså mindre än ett dygn till denna historiska rymdfärd. Bilden nedan visar raketen i startläge. Flygbasen verkar ligga längs med en badstrand!


Raket och sond klar för uppskjutning (Bildkälla: NASA)


SpaceX var det första kommersiella företaget som genomförde en lyckad flygning till ISS. Premiärturen gick i slutet av maj 2012 och nu har företaget kontrakt på ett stort antal transporter till stationen. Just nu handlar det om transport av material, men om några år kommer även astronauter att transporteras mellan jorden och ISS med hjälp av SpaceX raketer och sonder.

Orbital Sciences kan nu bli det andra rymdbolaget att genomföra en flygning till ISS. Med sonden följer en last på 589 kilo med kläder, livsmedel m.m till besättningen på rymdstationen. Cygnussonden ska docka med ISS på söndag, vid lunchtid (svensk tid). Följ uppskjutningen på NASA:s websida. Vid klart väder finns en chans att se "röken" av raketen från t.ex New York om man till äventyrs befinner sig i staterna. Kan bli en fin syn från toppen på Empire State Building eller Rockefeller Center!

Om flygningen blir lyckad innebär det att NASA är på god väg att ersätta de dyra ryska transporterna, som man idag till stor del är beroende av, med betydligt billigare transporter från amerikansk mark. Man kan också skönja en övergång till mer kommersiell rymdfart i största allmänhet. Vi kommer sannolikt redan inom de närmaste åren att få se uppskjutningar av "kommersiella" rymdsonder till planeter, månar och asteroider. NASA kommer att vara huvudsaklig finansiär av rymdfärderna. På lite sikt kan rymden bli intressant för gruvföretag m.m. Brytning av mineraler m.m på asteroider är ett tänkbart projekt om kanske ett par årtionden. Planer på sådana projekt finns redan idag (läs mer HÄR).