tisdag 1 november 2011

Amerikanska senaten godkänner fortsatt utveckling av James Webb-teleskopet!

UniverseToday rapporterade för en stund sedan att den amerikanska kongressen idag godkänt det förslag som en senatskommitté lagt om att fortsätta finansiera utvecklingen av rymdteleskopet James Webb (JWST). Det innebär att, om senatens förslag också bifalls av representanthuset, så kan det bli en uppskjutning av JWST år 2018. I senatens omröstning om budgetförslaget röstade 69 senatorer för JWST och 30 emot. Senaten föreslår också att NASA tilldelas en budget på 17,9 miljarder dollar 2012. Det innebär visserligen en reducering av 2011 års budgetnivå med 509 miljoner dollar, men är bättre än väntat.

Läs mer på: http://www.universetoday.com/90530/senate-approves-bill-funding-jwst/

Intressant förteckning på totalt 388 dvärgplanetkandidater

Caltech (California Institute of Technology) har en intressant förteckning på dvärgplaneter och mer eller mindre möjliga dvärplaneter. Enligt förteckningen finns 8 objekt som "nästan säkert" är dvärgplaneter. I denna exklusiva skara finns Pluto och Eris, som i veckan varit aktuella i astronominyheterna (Se bl a Populär Astronomi). Dom tycks vara tvillingar vad gäller storleken, båda två har en diameter på ca 2.330 kilometer.

Dwarf Planet Eris
En illustration av hur Eris kan tänkas se ut (Bildkälla: ESO)

I nästa grupp himlakroppar återfinns ytterligare 23 st som "högst troligt" är dvärgplaneter. Sedan kommer ytterligare 28 himlakroppar som ses som "troliga", 43 som är "sannolika" och hela 286 som är "möjliga" dvärgplaneter. Inalles 388 styck alltså.

Av dessa 388 objekt har 7 en diameter som är större än 1.000 kilometer och det finns hela 60 styck med en diameter på 500 kilometer eller mer.

Utöver dessa tänkbara dvärgplaneter innehåller förteckningen också 766 objekt som definierats som ej tänkbara dvärgplaneter. Med all sannolikhet kommer antalet dvärgplaneter att justeras uppåt allteftersom rymdsonder, rymdteleskop och jordbaserade teleskop gör nya fynd och särskilt när rymdsonden NEW HORIZONS närmar sig Pluto och så småningom Kuiperbältet.

Läs mer här: http://www.gps.caltech.edu/~mbrown/dps.html

Läs också: http://www.nasa.gov/mission_pages/newhorizons/main/index.html

Kinesiska rymdsonden Shenzhou-8 på väg mot rymdstationen

Klockan 22.58 svensk tid igår kväll sändes den kinesiska rymdsonden Shenzhou-8 upp för att docka med rymdstationen Tiangong-1. Denna dockning sker imorgon (onsdag). Sonden flyger sedan tilllbaka till jorden och landar med fallskärm den 18 november.


(Bildkälla: China Academy of Launch Vehicle Technology)
Läs mer på: http://spaceflightnow.com/china/shenzhou8/111031launch/

Dagens astronomibild visar Mars-krater i detalj

NASA:s Image of the day visar idag Newtonkratern på Mars i detalj. Man kan se den branta kraterkanten. I bilden syns något som forskarna tror kan vara spår av rinnande vatten (de mörka smala linjerna i nedre delen av bilden). Bilden, som skapats utifrån fotografier som rymdsonden MARS RECONNAISSANCE ORBITER (MRO) tog redan i slutet av maj, har varit föremål för en hel del diskussioner sedan dess. Låt oss hoppas att nuvarande eller kommande Marsexpeditioner kan finna mer påtagliga bevis på förekomsten av vatten.

Mars' Newton Crater
(Bildkälla: NASA)

Läs mer på: http://www.nasa.gov/multimedia/imagegallery/image_feature_2095.html