måndag 31 oktober 2011

Marsfordonet OPPORTUNITY kör på för fullt

SpaceRef visar idag ett flertal fina bilder som Marsfordonet OPPORTUNITY tagit på sin färd på Mars. Undrar just hur lång tid det tar innan spåren är borta igen?


Spåren efter Opportunity (Bildkälla: NASA)

Läs mer på: http://www.spaceref.com/news/viewsr.html?pid=38909

Amerikanska budgetkrisen kan innebära neddragningar även i pågående rymdsondsprojekt

SpaceNews rapporterar att den amerikanska budgetkrisen, där kongressen arbetar med att få ihop en statsbudget för det kommande budgetåret, kan innebära neddragningar också i nu pågående rymdsondsprojekt. T o m ett projekt som CASSINI-sonden kan påverkas genom att dess uppdrag inte förlängs, trots att rymdsonden är fullt funktionsduglig! Även flera av Marsprojekten kan komma att påverkas av de ekonomiska restriktionerna. Alla projekt ska genomgå en noggrann utvärdering innan de får klartecken att fortgå. I rymdsondsammanhang är det vanligt att uppdragen förlängs både en och två gånger och ofta i flera år utöver de ursprungliga planerna. Som exempel kan nämnas rymdsonden Galileo som skulle kretsa kring Jupiter i två år, men som efter flera förlängningar fortsatte i ytterligare sex år. Dessa förlängda uppdrag kostar förstås pengar. För Cassini-projektet räknar man med extrakostnader på ca 60 miljoner dollar 2012.
Trots det känns det som att man är inne och knaprar på, i dessa sammanhang, små budgetposter för att få NASA:s budget att gå ihop. Det är synnerligen illavarslande!

Läs mer på: http://www.spacenews.com/civil/111028-budget-pressures-planet-mission-extensions.html

Rymdsonden CASSINI har studerat Saturnusmånen Hyperion

Rymdsonden CASSINI flög förbi Saturnusmånen Hyperion i mitten av september 2011 och tog bl a denna fina bild.


(Bildkälla: NASA)

Hyperion, med en diameter på ca 270 kilometer, platsade på Populär Astronomis 10-i-topp-lista över solsystemets bästa månar. Den hamnade på åttonde plats på grund av dess spännande ojämna form, dess tvättsvampsliknande utseende samt dess smått kaotiska rotation. Den tumlar liksom runt lite hur som helst i sin omloppsbana runt Saturnus. Hyperion verkar vara en lite löst sammansatt måne bestående till stor del av is. Den har också ett slags symbiosförhållande till den stora Saturnusmånen Titan och påverkas kraftigt av denna månes gravitationskrafter.

Läs mer på: http://saturn.jpl.nasa.gov/photos/imagedetails/index.cfm?imageId=4395

Kinesiska rymdsonden Shenzhou-8 lyfter redan vid midnatt mot rymdstation

Redan vid midnatt svensk tid kan det vara dags för den kinesiska rymdsonden Shenzhou-8 att sändas upp mot rymdstationen Tiangong-1, eller "Det himmelska palatset" som det så vackert heter översatt till svenska. Enligt uppgifter från SpaceDaily så sker uppskjutningen kring kl 23.00 svensk tid. Shenzhou-8 ska docka med rymdstationen (eller rättare sagt den första modulen i en större rymdstation). Det hela är ett led i Kinas  ambitioner att genomföra bemannade rymdfärder under de kommande åren. Om allt går väl med uppskjutningen och dockningen kan det redan nästa år vara aktuellt med en bemannad rymdfärd till Tiangong-1. Det är en hög aktivitetsnivå i det kinesiska rymdprogrammet just nu. Det är bara en månad sedan som Tiangong-1 sändes upp. Om en dryg vecka ska också den kinesiska minisonden Yinghuo-1 sändas upp tillsamman med ryska Phobos-Grunt mot Mars.

Rymdsonden Shenzhou-8 är intressant ur en annan synvinkel också. Den innehåller en stor mängd tyska mätinstrument. Intressant med ett ökande internationellt samarbete i de olika rymdsondsprojekten. Det borde gagna forskningen, och mänskligheten, ur alla aspekter!

Enligt de kinesiska planerna ska åtminstone en bemannad rymdfärd ske till Tiangong-1 under 2012. Tanken är att de kinesiska astronauterna ska vistas 2 veckor på stationen, som är relativt liten, och utföra diverse tester. Framförallt kanske känna efter hur det känns att vara i rymden en längre period. Efter denna tvåveckorsvistelse så färdas dom hem igen med samma rymdsond som tog dom dit. 14 dagars semester alltså!


Illustration som visar hur en dockning kan tänkas se ut.

Läs mer på: http://www.spacedaily.com/reports/China_to_launch_spacecraft_on_Tuesday_Xinhua_999.html

Läs också: http://www.spacedaily.com/reports/German_Chinese_SIMBOX_ready_for_launch_999.html

Läs också: http://www.spacedaily.com/reports/Sweet_Dreams_for_Tiangong_999.html