tisdag 21 februari 2012

En kort video om årstider på Mars

Emily Lakdawalla på Planetary Society har lagt ut en video där hon förklarar årstider på Mars nord- och sydpol och hur de skiljer sig åt beroende på framförallt Mars elliptiska bana runt solen. Avståndet till solen är som kortast ca 206 miljoner kilometer och som längst 249 miljoner kilometer. Denna stora skillnad påverkar förstås temperaturen. Det blir lite extra kallt vid sydpolen helt enkelt.

Kolla videon! Den är intressant och lärorik!

(Källa: Youtube)

Den vattenfyllda exoplaneten

Hubbleteleskopet har studerat en exoplanet, GJ 1214b, som upptäcktes 2009. Vid upptäckten var det en av de första planeter där man identifierade en atmosfär, men teleskopet har nu funnit att den tycks vara en riktig vattenvärld. Den liknar inga andra planeter utan bildar en helt egen klass i och med att en mycket stor del av dess massa tycks bestå av vatten.


Illustration av denna vattenplanet (Bildkälla: NASA/ESA)

Planeten, som är en s.k superjord, med en diameter motsvarande 2,7 jorddiametrar, kretsar nära sin stjärna, en röd dvärg. Avståndet är endast 2 miljoner kilometer, vilket gör att planeten har en yttemperatur på hela 230 grader Celcius. Utifrån beräkningar av planetens densitet har man funnit att den tycks innehålla avsevärt mycket mer vatten än jorden och betydligt mindre tung materia. Den är "bara" 40 ljusår bort och anses vara en god kandidat för lite djupare studier när väl James Webb-teleskopet kommer upp i rymden.

Denna vattenplanet verkar inte vara så värst gästvänlig. Det liknar mest en kokande vattenkittel!

Läs mer på: http://www.universetoday.com/93672/more-details-from-hubble-reveal-strange-exoplanet-is-a-steamy-waterworld/#more-93672

Partiell solförmörkelse sedd från rymdsonden SDO

En ganska spektakulär bild presenteras idag av NASA. Det är rymdsonden SDO som tagit bilden då månen täcker delar av solskivan. Häftigt!


(Bildkälla: NASA)

Läs mer på: http://www.universetoday.com/93675/a-mardi-gras-moon-crossing/#more-93675

Lördagen den 13 oktober är det Astronomins dag!

Lördagen den 13 oktober har utropats till Astronomins dag. Det är Svenska Astronomiska Sällskapet som vill se hela astronomi-Sverige engagera sig denna oktoberlördag. En rad aktiviteter planeras. Trevligt initiativ!