måndag 6 augusti 2012

Curiosity har landat på Mars!

(Artikeln nedan påbörjades några minuter efter Curiositys landning och har sedan uppdaterats under dagen med lite bilder m.m)

För några minuter sedan, strax efter halv åtta svensk tid den 6 augusti, landade Curiosity på Mars. Allt verkar ha gått helt planenligt. NASA började sändningen från kontrollcentret vid 6-tiden. Mycket spännande att följa minst sagt! Vilket jubel i kontrollrummet när det stod klart att Curiosity landat säkert på Mars yta!Vilt jubel i kontrollrummet (Bildkälla: NASA)

Som jag skrivit tidigare här i bloggen är det en mycket avancerad landningsprocedur som Curiosity har gått igenom. Bilden nedan visar de sista minuterna av landningen. Eller som NASA kallar det: 7 minuter av skräck.


(Bildkälla: NASA)

Bara några minuter efter landning sände Curiosity den här lite suddiga bilden från landningsplatsen:
 Curiosity
Ytterligare några bilder har publicerats. Här är en som visar kanten på Galekratern. I bildens högra ser man ett av Curiositys hjul.På eftermiddagen idag svensk tid kom också den första bilden av själva landningen. Det var rymdsonden MRO, som med sin HiRISE-kamera lyckades ta en riktigt bra bild på MSL och dess fallskärm. Häftigt!


(Bildkälla: NASA)

Det är en fantastisk prestation av NASA att landsätta ett så avancerat Marsfordon som Curiosity. Det har också varit en mycket stor uppmärksamhet i media kring denna landsättning på Mars. Så gott som varenda kvälls- och morgontidning har skrivit om projektet. Tidningarnas websidor är också snabba med rapportering om den lyckade landningen. TV4 hade t o m ett inslag i Nyhetsmorgon där Robert Cumming intervjuas om händelsen. Sveriges Radio hade också ett inslag där Dag Kättström (RymdenIdag) berättade om Curiositys uppdrag

Kul att se de lyckliga ansiktena på alla tekniker m.fl i NASA:s kontrollrum! Det finns ju onekligen anledning till glädje. Det är fascinerande att man (så här långt åtminstone) lyckats med den mycket svåra landsättningen av Curiosity. Jag kan inte låta bli att titta på den här NASA-filmen gång efter gång: "7 minutes of terror". Man tror knappt att det är på riktigt!

Jag har rapporterat från morgonens landning på Twitter (se här). Läs "allt" om detta spännande projekt på Marsutforskning, där jag samlat lite blogginlägg om MSL, Curiosity, Marsutforskningens historia m.m. Mer om landningen kommer successivt under dagen här i bloggen. Läs också på Populär Astronomis websida. Även Anders på Tyngdlöst har skrivit om Curiosity (Kul att sidan är tillbaka efter ett långt uppehåll!). Kolla också Cassiopeiabloggen.