tisdag 6 augusti 2013

Det blir en intensiv astronomihöst!

Det kommer att hända en hel del spännande saker i Astronomi-Sverige i höst:

Den 28 september är det Astronomins dag och natt. Det ser ut att bli ett digert program med olika arrangemang runt om i landet. Läs mer om detta HÄR.

Den 10-12 oktober blir det stor Astronomkonferens i Lund. Läs mer om Astronomdagarna på websidan HÄR.

Vi som inte har möjlighet att delta i dessa evenemang kan ändå glädjas åt bl a följande:


  • Meteorsvärmen Perseiderna som med lite tur kan bli riktigt sevärd. Nu till helgen och måndag-tisdag är det läge att räkna in meteorerna. Läs mer på Populär Astronomis webbsida där Robert ger lite tips. 
  • Årets riktigt stora händelse, kometen ISON, i slutet av november kan bli riktigt spektakulär. Det finns dock tyvärr en del tecken som talar för att kometen inte riktigt blir så bra som vi alla skulle vilja. Mer om det i ett kommande inlägg här i bloggen.
  • Att det blir mörkare. Varje sann astronom längtar efter att den ljusa sommaren ska ta slut och att stjärnhimlen åter ska visa upp sig i all sin glans (ett tamt försök från min sida att se det positiva i att semestern är slut och en lång höst väntar).

Finfina bilder från Mars på Curiositys ettårsdag

Idag är det prick ett år sedan som Curiosity damp ner på Mars. Det firar man förstås på NASA med lite bilder och videos från det första årets upptäcktsfärd. Kolla in jubileumsmaterialet på NASA:s websida. Även om fordonet bara kört lite drygt 1,6 kilometer under detta år har det hunnit ta 70.000 foton och skjutit mer än 75.000 laserskott på olika mål!


(Bildkälla: NASA)


Även det andra Marsfordonet, Opportunity, vill vara med i firandet och sänder denna finfina bild på berget Solander Point. Opportunity är redo för lite bergsbestigning. Det ska bli intressant att följa fordonets, förmodligen ganska strapatsrika, färd upp för bergssluttningen. Bilden har bearbetats av Ken Kramer på UniverseToday.


(Bildkälla: NASA/Ken Kramer)