fredag 3 februari 2012

Nya bilder från MARS EXPRESS

Rymdsonden MARS EXPRESS fortsätter ta intressanta bilder från Marsytan. Bilden nedan är tagen från ett tidigare vulkaniskt område som heter Syrtis Major. Området är vidsträckt och kan t o m ses med ett medelstort teleskop från jorden. Här har floder av lava flödat fram för några miljarder år sedan över landskapet. Endast de högsta bergstopparna har blivit opåverkade.


Bild från Syrtis Major på Mars (Bildkälla: ESA)


Samma område ur ett annat perspektiv (Bildkälla: ESA)

Läs mer på: http://www.esa.int/esaCP/SEM1NHTXXXG_index_0.html

Två nya Jupitermånar upptäckta! Rymdsonden Juno har tagit sikte på planeten

Två nya Jupitermånar har upptäckts av ett observatorium i Chile. Upptäckten skedde redan i september ifjol men har gått lite obemärkt förbi. Det rör sig om två av de minsta månarna i solsystemet (så här långt) med en diameter på endast 1 kilometer. De heter tillsvidare S/2011 J1 och S/2011 J2. Dessa månar liksom ett 50-tal andra av Jupiters månar kretsar kring planeten "åt fel håll", dvs i en retrograd rörelse. Man tror att denna "svärm" av små månar är infångade objekt som hamnat i omloppsbana runt Jupiter.

De två månarna har varit svåra att upptäcka eftersom de kretsar på ett relativt långt avstånd från Jupiter. Omloppstiden är 580 resp 726 dagar. Forskarna tror att det kan finnas uppemot 100 småmånar kring Jupiter. Med dessa fynd har Jupiter i dagsläget 66 identifierade månar.

Kanske kommer rymdsonden JUNO att hitta nya månar när den når fram till Jupiter år 2016. I förrgår genomfördes en större kurskorrigering som gick helt planenligt. Nästa större manöver sker i augusti 2012 då den ska ta hjälp av jorden för att slungas ut mot Jupiter.Illustration av rymdsonden Juno och Jupiter (Bildkälla: NASA)

Läs mer på: http://news.nationalgeographic.com/news/2012/02/120202-new-moons-jupiter-satellites-swarm-space-science/

Läs också: http://www.nasa.gov/mission_pages/juno/news/juno20120202.html

Ännu en detaljerad satellitbild av jorden

För en vecka sedan publicerade NASA en bild som satelliten Suomi NPP tagit av jorden, se här. NASA ansåg bilden vara den bästa som tagits av jorden. Nu kommer en jordbild till som visar Afrika och Indiska Oceanen. Tjusigt!


(Bildkälla: NASA)

Läs mer här: http://www.nasa.gov/topics/earth/features/viirs-globe-east.html