lördag 7 september 2013

En vattenrik atmosfär kring exoplanet

Ett japanskt forskarteam har med hjälp av Subaruteleskopet på Hawaii studerat exoplaneten Gliese 1214b. NASA rapporterar att forskarna fann att atmosfären kring denna superjord tycks vara vattenrik. Bilden nedan är en illustration av hur stjärnan och planeten skulle kunna se ut i en bild tagen med blått filter. Det råder fortfarande en ganska stor oklarhet kring vad superjordar egentligen är för planeter. Är de stora jordkopior eller små Uranuskopior? Det krävs ytterligare forskning om dessa planeters sammansättning och utveckling för att få en bättre bild av planeterna och av deras förutsättningar att hysa liv.


(Bildkälla: NAOJ)

Allt om rymdsondshistorien!

Den flitige Olaf Frohn har på sin websida Armchair Astronautics nu färdigställt sin rymdsondshistoria. Där finns bokstavligt talat fakta om varenda rymdsond som sänts upp i skyn. Fantastisk insats att leta fram alla dessa faktauppgifter om hundratals olika rymdsonder!

Bilden nedan visar en liten del av denna eminenta websida (klicka på bilden för att förstora den).


(Bildkälla: Olaf Frohn/Armchair Astronautics)

NASA har valt ut fyra tänkbara landningsplatser för Marssonden InSight

Det är många rymdsonder kring Mars och fler på gång. En av dessa är InSight, som är en NASA-sond med planerad uppskjutning i mars 2016. Rymdsonden har med sig en Marslandare, vars uppgift är att borra ner sig i Marsmaterian i syfte att öka vår kunskap om planetens sammansättning och hur den bildades. Landningen är planerad att ske i september 2016.


Illustration av InSight (Bildkälla: NASA)


NASA har nu valt ut fyra tänkbara landningsplatser på Mars. Kartan nedan visar det område som NASA fokuserar på (märkt Insight). De fyra alternativa landningsplatserna ligger väldigt nära varandra. Det är som synes också nära den plats som Curiosity landade på. På bilden har landningsplatserna för tidigare Marslandare markerats. Området där InSight ska landa heter Elysium Planitia. NASA har valt ut platser som är relativt släta och säkra att landa på. Dessutom ska landningsplatsen ligga nära Marsekvatorn för att landaren ska få tillräckligt med solenergi.


(Bildkälla: NASA)

Lyckad uppskjutning av månsonden LADEE i morse

Tidigt i morse svensk tid sändes rymdsonden LADEE upp från Virginia på den amerikanska östkusten. Själva uppskjutningen rapporteras ha gått helt enligt planerna. Dock verkar det ha uppstått vissa problem med sondens s.k "reaction wheels", som är till för att rikta sonden exakt rätt mot månen. Det är för övrigt ett liknande problem som drabbade rymdsonden Kepler. Vi får väl hoppas att det i LADEE's fall bara är en tillfällig störning. De första rapporterna antyder att problemen bör kunna lösas ganska snabbt.


Uppskjutningen av LADEE (Bildkälla: NASA)


Sonden tar nu en ganska komplex bana med ett antal varv runt jorden innan den sätts i omloppsbana runt månen. Denna första fas tar 30 dagar. Därefter följer ytterligare en 30-dagarsperiod under vilken sonden testas. Själva forskningsfasen varar i 100 dagar, då LADEE kretsar kring månen i en ganska komplicerad bana., på ett avstånd som varierar mellan 20 och 60 kilometer. Läs mer om LADEE och dess uppdrag HÄR.

LADEE's färd mot månen (Bildkälla: NASA)