lördag 16 november 2013

Status för den indiska Marssonden fortsatt positiv

Den indiska rymdsonden Mars Orbiter Mission har nu en omloppsbana runt jorden som inom kort möjliggör en färd mot Mars. Den indiska rymdmyndigheten ISRO rapporterar att man i fem olika manövrar har justerat sondens bana runt jorden. Den senaste skedde igår kväll svensk tid. Då ökades rymdsondens avstånd från jorden i dess omloppsbana från 118.642 kilometer till 192.874 kilometer. Bilden nedan visar hur färden mot Mars är tänkt att ske. Rymdsonden är fortfarande i "fas 1" i bilden, men kommer, om allt fortsätter att gå planenligt, om ca två veckor att följa den grönmarkerade banan mot Mars. Trots att Mars Orbiter Mission sändes upp före NASA:s Marssond MAVEN (som planeras att sändas upp den 18 november) så kommer den sannolikt att nå Mars något efter NASA-sonden.


(Bildkälla: ISRO)

Dagens rymdvideo: På måndag sänds rymdsonden MAVEN mot Mars

Om allt går som planerat så sänder NASA på måndag kl 19.28 svensk tid upp rymdsonden MAVEN (Mars Atmosphere and Volatile EvolutioN) från Cape Canaveral i Florida. Videon nedan beskriver rymdsondens uppdrag. Läs också mina tidigare inlägg om MAVEN HÄR.

Vad är det då som MAVEN ska utforska? Årtionden av Marsutforskning visar att planeten en gång i tiden varit täckt av stora sjöar, floder och sannolikt haft en betydligt tätare atmosfär än idag. Vad var det som gjorde att atmosfären försvann och planeten torkade ut till det ökenlandskap det idag är? Vad hände med vattnet och den koldioxid som var rikligt förekommande i atmosfären? MAVEN ska försöka finna förklaringarna till att Marsatmosfären successivt blivit allt tunnare. En teori är att solen kan vara boven i dramat. Att kraftiga solutbrott och solvinden helt enkelt sakta men säkert blåst bort atmosfären. MAVEN ska därför studera hur Mars övre atmosfär påverkas av solen. Ytterst handlar uppdraget om att försöka finna förklaringar till vad som gör att en planet, som till synes tycks ha kunnat vara beboelig, nu blivit synnerligen ogästvänlig för allt liv. I videon får vi också följa konstruktionen av rymdsonden och de tester som den genomgått innan den ska iväg mot Mars.

Det här rymdsondsprojektet är ett av NASA:s viktigare under det här decenniet, så vi får hoppas att uppskjutningen blir av på måndag och att allt går bra. Vi vill ju veta vad som hände med vår grannplanet Mars.


(Källa: NASA)