onsdag 14 mars 2012

Einsteins födelsedag idag!

Albert Einstein, denne naturvetenskapens gigant, fyller år idag. Den 14 mars för 133 år sedan föddes han i Ulm, Tyskland. Jag läser just nu den Einsteinbiografi som Walter Isaacson så förtjänstfullt har skrivit. Det är en fascinerande berättelse om outsidern som skapade en naturvetenskaplig revolution genom sin relativitetsteori och hur han genom sitt radikala synsätt lyckades "tänka ut" hur universum egentligen fungerar. Den medelålders Einstein börjar dock bli lite mer konservativ och vill inte acceptera kvantmekaniken och dess  slumpmässighet. I årtionden sökte han efter den teori som kunde förena hans relativitetsteori med kvantmekaniken utan att lyckas. Det "lilla problemet" är fortfarande inte löst. Kanske finns det någonstans därute en 2000-talets Einstein som hittar lösningen genom att, likt Einstein, tänka lite annorlunda?!


(Bildkälla: Wikipedia)

Rymdteleskopet WISE har kartlagt "allt"

Rymdteleskopet WISE är ett av många framgångsrika rymdteleskopprojekt. Den sändes upp i december 2009 och har sedan dess kartlagt stora delar av himlen. Den har tagit 2,7 miljoner bilder, allt från närliggande asteroider till avlägsna galaxer. NASA publicerar nu rymdteleskopets kartläggning av "hela himlen", där hela 560 miljoner olika objekt kan urskiljas. Flertalet är förstå galaxer och stjärnor, men där finns också en hel del objekt i vårt solsystem.

WISE, som fotograferar i infrarött, har gjort en hel del intressanta fynd. Den upptäckte en klass av "kalla" stjärnor. Dessa dvärgstjärnor är svåra att finna i synligt ljus, men i infrarött framträder de lite tydligare. Teleskopet kartlade också asteroider i jordens närhet och fann att de tycks vara färre än vad man tidigare har beräknat. Ett spektakulärt fynd var den asteroid, eller trojan som den kallas, som kretsar runt solen i samma bana som jorden gör. Jag har skrivit lite om dessa fynd här i bloggen (klicka här). Mängder med andra intressanta fynd har gjorts. Kolla in WISE websida här där en mängd fina bilder finns.


Hela WISE-himlen (Bildkälla: NASA)

Läs mer på: http://www.nasa.gov/home/hqnews/2012/mar/HQ_12-082_WISE_Infrared_Sky.html

Läs mer på: http://wise.ssl.berkeley.edu/gallery_images.html