lördag 25 augusti 2012

Mars i fokus med Curiositykörning, UFO:n och Angry Birds

NASA är skickliga på att göra PR för olika aktiviteter. Det har varit ett enormt nyhetsflöde från Marsfordonet Curiositys eskapader på Mars. Vi har fått veta i princip allt om de tester som görs av instrument m.m på Curiosity. Dessutom har Emily Lakdawalla på Planetary Society Blog rapporterat detaljerat från de nästan dagliga presskonferenser som tycks hållas för att informera om projektets framsteg. Vad har då hänt? Här kommer en kort sammanfattning om det och om en del mer udda inslag kopplat till Mars och Curiosity. Det finns nämligen de som tror sig ha upptäckt UFO:n i Curiositys bilder från Mars! Sedan har vi det finska IT-företaget Rovio som passar på att lansera ännu en version av Angry Birds, den här gången skjuter man förstås fåglar på Mars.


Curiosity innan avfärden till Mars (Bildkälla: NASA)

Om vi börjar med Curiosity har den, som jag rapporterade om i torsdags, börjat köra lite lätt på Marsytan. Platsen där Curiosity landade har NASA döpt till Bradbury Landing efter science fiction-författaren Ray Bradbury. Annars pågår mest lite inledande tester av de olika instrumenten. Curiositys väderstation, som för övrigt levererats av Spanien, har mätt upp lufttemperaturer som varierar mellan -2 och -75 grader Celcius. Marktemperaturen variera ännu lite mer, mellan +3 och -91 grader Celcius. Vi ska kunna följa väderrapporterna löpande så småningom på webadressen http://cab.inta-csic.es/rems/marsweather.html(Bildkälla: NASA)

En av de två vindsensorerna på Curiosity är ur funktion efter landningen. Det kommer att försvåra mätningarna av vindhastigheter på Mars. Ett instrument, DAN (Dynamic Albedo of Neutrons), som levererats av Ryssland, ska "skjuta neutroner" ner i backen. Syftet är att söka efter tecken på vatten i mineraler en meter under Marsytan. Det är första gången denna teknologi används på en annan himlakropp. På jorden har den använts vid oljeprospektering. NASA beskriver testerna mer utförligt på sin websida (klicka HÄR).

Det finns en hel del humoristiska inslag i Curiosityprojektet. Häromdagen sköy Curiosity med sin laser på en liten sten, som NASA döpte till N165. Denna lilla sten beklagade sig över detta faktum via ett eget twitterkonto ( http://twitter.com/N165Mars) Stenen har 5.000 följare på twitter! Kul!


Stenen N165 (Bildkälla: NASA)

Ett annat kul inslag är Angry Birds på Mars. Det finska företaget Rovio har i samarbete med NASA tagit fram en Marsversion av det populära spelet Angry Birds (läs mer om detta HÄR). Det hela är ju förstås lek och stoj, men kan kanske bidra till att öka intresset för vårt solsystem och astronomi i största allmänhet. NASA är utan tvekan bra på att populärisera rymdfarten. Det måste inte alltid vara gravallvarlig forskning! Så här långt har NASA lyckats hyfsat väl med balansgången mellan seriös forskning och PR.

En möjligen ännu mer lustigt inslag kopplat till Mars är att UFO-entusiasterna inspirerats av Curiositys Marslandning till den grad att man ser UFO:n i var och varannan bild. Expressen hade ett inslag om detta häromdagen (klicka HÄR). Lustigt eller tragiskt?