torsdag 22 december 2011

Vintersolstånd, snart jul och en ny astronomibok!

Idag är det vintersolstånd och bara två dagar till julafton. Populär astronomi publicerar årets bästa astronomi- och rymdbilder. Flertalet av dom skulle varit fina planscher att ha på väggen på jobbet! Själv gjorde jag ett fynd häromdagen när jag letade efter julklappar. Av någon anledning hamnade jag vid hyllan med astronomiböcker. Där hittade jag en ny bok i astronomi! Den heter "Mapping the Universe - The Interactive History of Astronomy", skriven av Paul Murdin, fellow of Royal Astronomical Society. Den blev förstås köpt - till mig själv.

Jag har så här långt bara bläddrat i boken. Det är en genomgång av astronomihistorien. Väldigt snyggt upplagd. Boken har också några små fickor där det finns lösblad med kopior på olika historiska dokument. Allt från Galileos skisser till bilder som Hubbleteleskopet tagit. Kul! Julen verkar vara räddad!

Ytterligare två intressanta exoplaneter har upptäckts

Nu kommer det nya intressanta exoplanetfynd slag i slag. Häromdagen rapporterade ju Keplerteamet att man funnit två exoplaneter av jordens storlek. Nu har ett forskarteam, med stöd av Kepler Asteroseismic Investigation som är en grupp som granskar Keplerfynd, funnit ytterligare två exoplaneter i jordstorlek. Planeterna, som heter KOI-55b och KOI-55c, har diametrar som är något mindre än jordens (76% resp 87% av jordens diameter). De kretsar extremt nära sin stjärna och är således inte inom den beboeliga zonen. Det är 1.000-tals grader på planetytorna!

Det mest intressanta, förutom att man återigen funnit planeter av jordstorlek, är att den stjärna de kretsar kring är en före detta röd jätte! Det är alltså två planeter som har överlevt det faktum att stjärnan expanderar i volym och hotar att "äta upp" alla närliggande planeter. Sannolikt har de två planeterna påverkats kraftigt av stjärnans utveckling, men forskarna tror också att planeterna i sin tur påverkat stjärnan och medverkat till att den tappar massa. Stjärnan som planeterna kretsar kring är nu en s.k subdvärg.

Det är sannolikt så här det kommer att se ut i vårt solsystem om några miljarder år när vår sol utvecklas till en röd jätte och därmed expanderar kraftigt. Flera av de inre planeterna upplöses sannolikt och även jorden är i farozonen. De stora yttre planeterna i solsystemet kan tänkas överleva, ordentligt tilltufsade.

Läs mer på: http://www.spacedaily.com/reports/Exo_planets_that_survived_red_giant_stage_found_999.html

Läs också: http://www.dailygalaxy.com/my_weblog/2011/12/two-newly-discovered-earth-sized-planets-survived-the-red-giant-phase-of-their-star.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+TheDailyGalaxyNewsFromPlanetEarthBeyond+%28The+Daily+Galaxy+--Great+Discoveries+Channel%3A+Sci%2C+Space%2C+Tech.%29

En julhälsning från Mars

NASA och dess rymdsond MRO skickar en julhälsning från Mars. Det är en liten film med ett antal högupplösta bilder av ett kargt och vinterlikt Marslandskap.

(Källa: NASA)