söndag 25 september 2011

Snart är det astronomdagar i Göteborg!

På torsdag startar Astronomdagarna som går av stapeln i Göteborg i år. Stora delar av Sveriges astronomelit samlas för att i tre dagar lyssna på och diskutera aktuella astronomifrågor. Dessutom deltar några amatörastronomer, varav denne bloggförfattare är en av de lyckliga. Det ska bli väldigt intressant att vara med och lyssna på alla föredrag och besöka Slottskogsobservatoriet och Onsala Rymdobservatorium. Även om det mesta inte handlar om rymdsonder utan om andra spännande astronomifrågor, så ska jag försöka lämna lite rapporter i bloggen från de olika föreläsningarna.

På programmet finns följande sessioner:
  1. Swedish astronomy
  2. Gamma-ray astronomy
  3. Solar system & exoplanets
  4. Astronomy outreach, novae and supernovae
  5. Stars, pulsars and black holes
  6. European space missions & extragalactic astronomy
  7. Besök på LOFAR, Onsala
  8. LOFAR-related scientific talks & astronomy outreach and education
Visst låter det spännande!

Rymdsonden CASSINI:s Hall of Fame-bilderMycket foton i bloggen idag! NASA har lagt upp de bästa bilderna från rymdsonden CASSINI:s sju år runt Saturnus. Det är en del fantastiska bilder av Saturnus och flera av dess månar (se länken)!

Saturn is overexposed in this image taken by NASA's Cassini spacecraft in order to show the dim rings. Pandora (below rings to the left) has been brightened by a factor of 1.3 relative to the planet and the rings to enhance its visibility.
(Bildkälla: NASA)

Läs mer på: http://saturn.jpl.nasa.gov/photos/halloffame/

Rymdsondernas alltmer detaljerade foton

Kvaliteten på de bilder som de olika rymdsonderna tar blir allt bättre. Det senaste exemplet på detta är den bild som rymdsonden Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) tog för två veckor sedan och som t o m visar Marsfordonet Opportunity. Den befinner sig på kanten till den stora Endeavour-kratern, i närheten av den lilla Odyssey-kratern ("hålet" i bilden)

Opportunity on Endeavour's rim (detail)
Pilen markerar Marsfordonet Opportunity (Bildkälla: NASA)

Läs mer på: http://www.planetary.org/blog/article/00003196/

Asteroiden Vestas spektakulära terräng

Rymdsonden DAWN.s färd till asteroiden Vesta får redan nu betraktas som en stor succé. Vilka bilder som sonden tar! Den ena bilden häftigare än den andra. UniverseToday har idag en hel skock med nya fina bilder från denna fascinerande stenbumling.


(Bildkälla: NASA)

Läs mer på: http://www.universetoday.com/88944/dramatic-3-d-imagery-showcases-vestas-pockmarked-mountainous-and-groovy-terrain/