söndag 27 november 2011

Mycket Mars nu i slutet av november

Det mesta handlar om planeten Mars just nu. Samtidigt som allt verkar ha gått planenligt vad gäller uppskjutningen av NASA:s rymdsond MSL och ESA börjar få ordning på sin rymdsond MARS EXPRESS, så är det fortsatta kommunikationssvårigheter med den ryska sonden PHOBOS GRUNT. De senaste dagarna har man inte lyckats nå sonden och dess framtid ser allt mörkare ut. Bättre blev det väl inte när den ryske presidenten Medvedev offentligt gick ut och hotade med att straffa de "skyldiga" till detta misslyckande. Frågan är väl om det är sådana åtgärder som kan få ordning på rysk rymdfart igen?

Till något mer positivt: Medan ett rymdfordon, CURIOSITY, nu alltså är på väg mot Mars så rullar ett annat redan omkring på denna planets yta. Rymdfordonet OPPORTUNITY är just nu på väg att leta efter en "viloplats" över Marsvintern, vid kanten till Endeavour-kratern. Just nu kör den bara några meter om dagen.


Det tunna strecket i bilden visar den senaste tidens körning (Bildkälla: NASA)

Läs mer på: http://www.marsdaily.com/reports/Opportunity_Continutes_To_Scout_For_Site_To_Winter_In_999.html

Allt verkar vara OK med rymdsonden MSL. Mars nästa alltså!

Helt enligt planerna sköts rymdsonden MARS SCIENCE LABORATORY (MSL) upp igår eftermiddag svensk tid. Rymdsonden har separerat från Atlas-raketen och allt verkar fungera perfekt. Den hittills mest avancerade Marsexpeditionen är därmed på väg mot "den röda planeten". Dit kommer rymdsonden den 6 augusti 2012. Det är ju inte så långt dit, bara ett drygt halvår!

Launch of NASA's Mars Science Laboratory spacecraft
MSL på väg mot Mars (Bildkälla: NASA)

Läs mer på: http://www.nasa.gov/mission_pages/msl/news/msl20111126.html

Läs också: http://spaceflightnow.com/atlas/av028/