onsdag 8 maj 2013

Rolling stones på Mars!

Ursäkta rubrikvitsen, men jag kunde inte låta bli! Det här inlägget handlar inte om rockgruppen utan om rullande stenar på Mars. Rymdsonden MRO har nämligen tagit några foton som visar spåren efter stora stenbumlingar som rullat ner för en slänt på Mars. De rullande stenarna lämnar efter sig spår i form av långa prickiga linjer. Spåren börjar uppe vid kraterkanten och sträcker sig ända ner till botten på kratern. Bilden är tagen i mars 2013 (klicka på bilden för att förstora den).


(Bildkälla: NASA)

78.000 personer vill ha en enkelbiljett till Mars!

Enligt websidan SpaceRef har hela 78.000 personer runt om i världen anmält intresse för att åka till Mars. Då återstår ändå några månader av anmälningstiden. Som jag skrivit tidigare här i bloggen handlar det om att ett antal "amatörastronauter" ska erbjudas en enkelbiljett till den röda planeten. Returbiljett ingår liksom inte i erbjudandet, utan man åker dit för att stanna. Dessutom är det meningen att Marsresenärerna ska börja bygga på en Marsbas där man ska kunna leva hyggligt komfortabelt. Ingen semestertripp direkt! Jag undrar just hur många av de som anmält sig som kvarstår när det går upp för dom vad det hela egentligen innebär? Och hur många har anmält sig på skoj? Vi får väl se om det blir något av denna galna idé.

I veckan pågår också en konferens, det s.k H2M-mötet (Humans to Mars),  i Washington om framtida bemannade rymdfärder till Mars. Bland annat följande frågor finns på mötesagendan:


  • Förberedande obemannade rymdfärder till Mars
  • Raketsystem för Marsfärder
  • Utmaningar vad gäller Marsfärder
  • Rymddräkters design
  • Försörjningsfrågor på Mars
  • Energifrågor
  • Påfrestningar för astronauterna
  • Etc

(Bildkälla: Explore Mars)

En av mötesdeltagarna är den gamle månfararen Buzz Aldrin. Han är en stark förespråkare för bemannade Marsfärder och har t o m i dagarna gett ut en bok, "Mission to Mars - my vision for space exploration". Aldrin tror att vi skulle kunna sätta en människa på Mars inom ca 20 år.