lördag 27 april 2013

SpaceX Grasshopper - årets coolaste raketuppskjutning!

SpaceX har en intressant raketlösning för framtida uppskjutningar av rymdsonder m.m. Grasshopper heter den och det handlar om en återanvändbar raket. Den skjuts upp i rymden och sedan återvänder den till startplattan. Det är rena science fiction! Kolla bara filmen nedan som visar ett test som genomfördes förra veckan. Raketen sköts upp 250 meter där den "hänger" stilla i luften innan den sakta sänker sig ner till startplattan igen. Coolt! Är det så här framtida raketuppskjutningar kommer att se ut? Det kan ju sänka kostnaderna för rymdsondsprojekt avsevärt om raketen kan återanvändas.


(Källa: SpaceX)

Solaktiviteten ökar och solen har utbrott nästan varje dag

Det ska vara solmaximum 2013-2014 i enlighet med solens 11-åriga cykel. Inledningen av året har dock varit ganska lugn vad gäller solutbrott. De senaste veckorna har det börjat hända lite mer och under perioden 18-23 april skedde hela 10 koronamassutkastningar. Kanske närmar vi oss solmaximum i alla fall. Bilden nedan är tagen av rymdsonden SOHO och visar utbrotten. Följ den fortsatta utvecklingen på websidan Rymdväder.


(Bildkälla: NASA)

De 10 mest jordlika exoplaneterna

Planetary Habitability Laboratory har tagit fram en ny topplista över de exoplaneter som är mest lika jorden. Utifrån olika typer av beräkningar tar man fram ett "Earth Similatity Index" för respektive planet. Eftersom förhållandena på och kring planeterna till stora delar är okända får man ta uppgifterna med en nypa salt, men det ger ändå en indikation på vilka planeter som kan vara jordlika och beboeliga. Bilden nedan visar 10-i-topp-listan just nu (klicka på bilden för att förstora den). Som synes är samtliga planeter större än jorden. Det ska bli intressant att se när man upptäcker en mindre planet som platsar på listan.


(Bildkälla: Planetary Habitability Laboratory)


Den nyligen upptäckta Kepler 62e tar förstaplatsen med samma indexvärde som Gliese 581g. Även Kepler 62f kommer med på listan. En annan intressant nyhet är Kepler 61b som studerats av ett forskarteam som presenterade sin forskningsrapport igår (se arxiv.org). Jag återkommer till denna planet i ett kommande inlägg här i bloggen.

Meteorer kraschar in i Saturnus ringar

Rymdsonden Cassini har observerat hur meteorer kraschar in i Saturnus ringar. "Nedslagen" ger upphov till utsträckta spår av materia som kastas ut vid meteorträffarna. Bilden nedan visar fem exempel på sådana spår efter meteorer (klicka på bilden för att förstora den). NASA bedömer att meteorerna är av samma storlek som den meteor som exploderade över Ryssland i februari i år.


(Bildkälla: NASA)


Tidigare har man bara kunnat se meteornedslag i realtid på jorden, månen och på Jupiter, men nu sällar sig alltså planeten Saturnus till denna exklusiva skara himlakroppar. Saturnus ringar är goda detektorer för meteornedslag. Faktum är att det fortfarande syns ett tydligt spår över de innersta ringarna efter en större meteorträff 1983, för hela 30 år sedan!

Saturnus är för övrigt som allra närmast jorden nu i helgen, så passa på att titta på denna solsystemets vackraste planet. Det går att skönja Saturnusringarna även med ett enkelt teleskop eller en kraftfull kikare. Kolla in den här NASA-videon för dels vägledning om vart på stjärnhimlen du ska skåda för att få syn på planeten, dels översiktlig information om rymdsonden Cassinis utforskning av Saturnus.


(Källa: NASA)


Rymden mitt i centrala Göteborg imorgon!

Onsala rymdobservatorium tar ett kul initiativ söndag den 28 april då man mellan kl 11 och 16 visar upp sitt kontrollrum i köpcentret Nordstan i Göteborg. Man inte bara visar upp kontrollrummet utan har det kopplat till 20-metersteleskopet ute på Onsala för att titta på en komet. Häftigt! T o m UniverseToday har uppmärksammat detta initiativ. Idag, lördag, kan man dessutom besöka Onsalaobservatoriet. Allt det här sker under Vetenskapsfestivalen i Göteborg. Läs mer om dessa och andra aktiviteter på Chalmers websida.


Delar av kontrollrummet (Bildkälla: Onsala rymdobservatorium/R Cumming)