fredag 15 november 2013

Kometer, kometer...

Ja, nu ökar kometfokus för varje dag. Hela rymdsondsflottan (nästan hela i alla fall) är redo att börja utforska kometen ISON när den nu närmar sig solen och blir allt ljusstarkare. Jag hittade den här bilden på Cassiopeiabloggen.
Det är inte bara ISON som är i antågande. Ytterligare två kometer är på ingång samtidigt med ISON. Det är kometen 2P/Encke och kometen Lovejoy. De blir dock inte så ljusstarka som ISON.

Dagens rymdvideo: Hur kunde Mars bli en så ogästvänlig planet?

Mars har en gång i tiden, för kanske fyra miljarder år sedan, varit en planet som på många sätt liknat jorden. Atmosfären kan ha varit betydligt tätare än idag och dessutom innehållit syre. NASA:s Goddard Space Flight Center har tagit fram en animation som visar hur det kan ha sett ut på Mars för några miljarder år sedan och hur det ser ut idag. Något svar på frågan om hur Mars kunde utvecklas till en så ogästvänlig planet ges dock inte i videon. Det är ju det som är uppdraget för rymdsonden MAVEN (som sänds upp på måndag 18 november) att försöka klargöra. NASA tyckte att "De fyra årstiderna" av Vivaldi var perfekt musik till videon.


(Källa: NASA)


Se fler Dagens rymdvideo HÄR.

Planeten Mars i fokus

På  måndag kväll svensk tid är det dags för nästa rymdsondsuppskjutning mot Mars. Det är NASA:s MAVEN-sond som då ska sändas iväg från Cape Canaveral i Florida. Jag har skrivit en hel del om denna rymdsond och dess uppdrag här i bloggen (läs HÄR). Uttryckt i en mening så ska MAVEN kartlägga Marsatmosfären i syfte att förklara varför planeten blivit en så ogästvänlig plats för levande organismer.

I avvaktan på uppskjutningen av rymdsonden kan vi avnjuta några fina bilder från övriga rymdsonder och fordon som just nu studerar Mars. Den första bilden är tagen av ESA:s rymdsond Mars Express och visar ett område på Mars som formats av stora glaciärer och stora mängder vatten som flödat fram över planetytan. ESA har genom bearbetning av ett antal bilder skapat en perspektivbild som visar höjder och dalsänkor lite tydligare.


(Bildkälla: ESA)


Marsfordonet Opportunity kör just nu upp för en kulle som NASA har döpt till Murray Ridge. Av bilden nedan att döma så ser det ganska slätt och fint ut så det blir väl ingen match för det lilla Marsfordonet? NASA har för övrigt en lustig vana att klura ut välklingande namn på alla de platser som Marsfordonen passerar. Murray Ridge är namngiven efter en amerikansk forskare. Undrar just vad Internationella Astronomiska Unionen tycker om att NASA ger namn åt alla platser?


(Bildkälla: NASA)


Nästa bild från Mars kommer från rymdsonden MRO och är tagen med sondens HiRISE-kamera. Den visar sanddyner i vackra färger. Även denna bild är lite uppiffad.


(Bildkälla: NASA)