tisdag 27 augusti 2013

Komet kom lite för nära ett vackert solutbrott

Det finns många fina bilder på spektakulära koronamassutkastningar och andra solutbrott, men här kommer en riktigt tjusig bild. Dels är det ett rejält utbrott runt hela solen, dels är en liten komet på väg mot solen. Kometen tros ha varit ca 30 meter i diameter och klarade inte att överleva denna närpassage. Den tycks ha upplösts i sina beståndsdelar av hettan i solens närhet. Bilden togs av solsonden SOHO.


(Bildkälla: NASA)

Ett foto på Saturnusmånen Titans "krage"

Rymdsonden Cassini har fångat Saturnusmånen Titans "krage" på bild. Tidigare har också rymdsonden Voyager 2 och Hubbleteleskopet fotograferat detta lustiga fenomen. Den mörka molnliknande formationen tros variera med årstiderna på Titan.


(Bildkälla: NASA)

Rymdteleskop fyller 5 respektive 10 år

Rymdteleskopet Fermi fyller fem år, vilket bl a Rymdkanalen uppmärksammat. Fermi studerar gammablixtar, som är bland de häftigaste fenomen som finns i universum. Kolla in filmen på Rymdkanalens websida, så förstår ni vad jag menar med "häftigt"! Under dessa fem år har Fermiteleskopet gett oss ökad kunskap om många av de mest extraordinära fenomen som finns i universum, såsom gigantiska svarta hål i avlägsna galaxer och energirika jetstrålar m.m. Ett flertal svenska forskare har varit delaktiga i utvecklingen av Fermi. NASA har beslutat om att förlänga Fermis uppdrag ytterligare ett tag.


Illustration av Fermi (Bildkälla: NASA)


Ett annat rymdteleskop, Spitzer, firar 10-årsjubileum. Detta teleskop, som studerar rymden i infrarött, har gjort mängder av viktiga upptäckter, allt från studier av galaxer till upptäckter av exoplaneter och nära-jorden-asteroider. Jag har skrivit en hel del om Spitzer här i bloggen, kolla HÄR. Bilden nedan visar ett bildmontage med några Spitzer-upptäckter.


(Bildkälla: NASA)

Bundet vatten har upptäckts på månens yta

NASA rapporterar att forskare med hjälp av data som samlats in av den indiska rymdsonden Chandrayaan-1 upptäckt vatten på månens yta. Det är vatten bundet i grus, s.k magmatiskt vatten, som härstammar från månens inre. Det är första gången man upptäcker den här typen av vatten från en rymdsond som kretsar kring månen. I samband med Apolloexpeditionerna upptäcktes magmatiskt vatten i de stenprover som astronauterna tog med sig till jorden.

Forskarna studerade särskilt kratern Bullialdus, nära ekvatorn på månen. Med hjälp av instrumentet Moon Mineraology Mapper på rymdsonden kunde vatten identifieras i månmaterian. Samma instrument upptäckte år 2009  vattenmolekyler vid månens polarområden. Forskarna hoppas nu kunna upptäcka vatten även på andra delar av månytan. Fynd som dessa ger ökad kunskap om bl a de vulkaniska processer som format månen.


Bullialduskratern på månen (Bildkälla: Wikipedia)


Chandrayaan-1 var en indisk rymdsond som kretsade kring månen mellan oktober 2008 och augusti 2009. Med rymdsonden följde en mindre sond som man lät krascha vid månens sydpol. Den materia som kastades upp vid kraschen analyserades och man fann bl a vattenis.


Illustration av Chandrayaan-1 (Bildkälla: Indian Space Research Organisation - ISRO)