lördag 26 november 2011

Svårt att få kontakt med rymdsonden Phobos Grunt. Kan ExoMars vara något för Ryssland?

Det kom lite positiva nyheter i mitten av veckan, då en station i Australien lyckades kommunicera med den ryska rymdsonden Phobos Grunt, men under fredagen fick man återigen problem med kontakterna med sonden som kretsar runt jorden. Uppskjutningsfönstret mot Mars tycks också vara stängt, så frågan är vad sonden ska användas till om man på något sätt ändå skulle få styr på den. Det har spekulerats i media kring Rysslands eventuella intresse av att medverka i ESA/NASA-projektet ExoMars istället. Det skulle kunna vara ett sätt för Ryssland att bidra till utforskningen av Mars. ESA har ju också ställt en fråga till den ryska rymdmyndigheten Roscosmos om deras intresse att medverka, och därmed kanske rädda detta projekt. Mycket talar för att NASA:s budget inte räcker till att fullfölja ExoMars-planerna. Tanken var ju att två olika rymdsonder skulle skickas mot Mars 2016 resp 2018, där ESA och NASA skulle finansiera olika delar av projektet. De båda "delprojekten" är också beroende av varandra så NASA:s tveksamhet riskerar att krascha hela projektet.

Det återstår att se om Ryssland får ordning på Phobos Grunt. Om inte så kanske ändå ExoMars kan vara intressant för Roscosmos. Det verkar pågå en del diskussioner om det hela i alla fall.

Läs mer på: http://www.businessweek.com/news/2011-11-24/russia-may-join-nasa-european-mars-mission-after-probe-failure.html

Uppskjutningen av rymdsonden MSL beräknas ske i eftermiddag svensk tid

Idag kl 16.02 svensk tid beräknas uppskjutningen av rymdsonden MSL gå av stapeln. Uppskjutningsfönstret under lördagen är fram till kl 17.45. De senaste väderprognoserna verkar också lovande, så det finns goda chanser till en uppskjutning idag. Följ de senaste nyheterna kring uppskjutningen på SpaceflightNow.


(Bildkälla: NASA)

Läs mer på: http://spaceflightnow.com/atlas/av028/status.html