torsdag 15 mars 2012

Månens historia på knappt tre minuter

NASA har publicerat en film som visar hur månen utvecklats till vad den är idag. Det är rymdsonden LRO:s observationer som bidragit med fakta till filmen. Det har varit en ganska våldsam historia minst sagt!

(Källa: NASA)

Rymdteleskopet Herschel har upptäckt en dvärgstjärna med en gigantisk exoplanet

ESA:s rymdteleskop Herschel har upptäckt ett udda par. Det rör sig om en brun dvärgstjärna, med namnet 2M1207, som har en mycket stor exoplanet som kretsar runt den. Denna exoplanet är fem gånger så massiv som Jupiter. Planeten tycks ha bildats ur den skiva som kretsar kring denna relativt gamla stjärna och det har gett upphov till en diskussion om hur planeter egentligen bildas. En brun dvärg är ett mellanting mellan en planet och en stjärna. Den är inte tillräckligt massiv för att en fusionsprocess ska starta lik den som pågår i vår egen sol. Det forskarna nu grunnar på är hur en så stor planet kan ha bildats kring denna stjärna.


Illustration av stjärna och planet (Bildkälla: ESA)

Läs mer på: http://www.spacedaily.com/reports/Herschel_new_view_on_giant_planet_formation_999.html

5 idéer på svenska satelliter och minirymdsonder

Den svenska Rymdstyrelsen har bett forskare lägga fram förslag på billiga och innovativa rymdprojekt. Populär Astronomi skriver på sin websida om de bästa förslagen. Bland förslagen finns ett minirymdteleskop med 40 cm spegel för att mer detaljerat studera kända exoplaneter och en minisond till en asteroid för att studera magnetfält och växelverkan med solvinden. Det finns också förslag på en liten sond som ska studera Mars jonosfär och en sond som ska undersöka orsakerna till den vattenånga som observerats på månen.

Visst vore det spännande med en svensk rymdsond i rymden!

Läs mer på: http://www.popast.nu/2012/03/5-smarta-svenska-satellitideer-ska-inspirera-jan-bjorklund.html