lördag 22 oktober 2011

NASA-film om dom märkliga hålorna på Merkurius

För några veckor sedan presenterade NASA bilder från Merkurius yta som rymdsonden MESSENGER tagit. Bilderna visade märkliga håligheter och klippformationer på delar av planetens yta. Nu har NASA presenterat en film som beskriver det hela mer utförligt. Det är spännande bilder av solsystemets innersta planet som visas.


(Källa: NASA)

Ryssar, kineser och amerikaner förbereder sig för utforskning av Mars

Just nu pågår de sista förberedelserna för dels den rysk-kinesiska rymdsondskombon PHOBOS-GRUNT/YINGHUO-1 och dels för den amerikanska MARS SCIENCE LABORATORY (MSL). För den förstnämnda duon är det uppskjutning redan om drygt 2 veckor, medan MSL får vänta ytterligare några veckor.

Både Roscosmos och NASA tycks vara angelägna om att marknadsföra sina respektive projekt hårt. Det kommer mängder med foton från förberedelsearbetet. Här nedan visas ett par av dem.


(Bildkälla: Roscosmos)

Den ser ut att vara väl inpackad, den ryska rymdsonden Phobos-Grunt. Någonstans innanför det här skalet finns också den kinesiska minisonden Yinghuo-1. Uppskjutning planeras ske tidigast den 7 november.


A Russian-built, neutron-shooting instrument on the Curiosity rover
Bild på MSL:s rymdfordon Curiosity (Bildkälla: NASA)

Det ser lite komisk ut det amerikanska rymdfordonet Curiosity. Förvånansvärt små hjul kan man tycka med tanke på vilka stenblock som kan komma i dess väg. Man får hoppas att den är lättstyrd och enkelt kan styras förbi alla hinder. Curiosity har, lustigt nog, ett ryskutvecklat instrument (markerat med den röda rektangeln i bilden), som ska undersöka förekomsten av vattenbärande mineraler när Curiosity rullar över Marsytan. MSL har ett uppskjutningsfönster mellan 25 november och 18 december i år.

Läs mer på: http://www.planetary.org/blog/article/00003225/

Läs mer på: http://www.nasa.gov/mission_pages/msl/multimedia/pia14257.html

Läs också: http://www.universetoday.com/90012/phobos-grunt-and-yinghou-1-arrive-at-baikonur-launch-site-to-tight-mars-deadline/