fredag 27 januari 2012

Nya närbilder på asteroiden Vestas kratrar

Rymdsonden DAWN har tagit närbilder på kratrar på asteroiden Vesta. Ulf R. Johansson har ett lite längre inlägg om detta idag på Cassiopeiabloggen, läs här.


(Bildkälla: NASA)

Läs mer på: http://www.astb.se/cassiopeiabloggen/?p=26589

Exoplaneter i all ära, men vad är väl de mot vår egen moder jord!

Som jag skrev i mitt förra inlägg har Keplerteamet idag bekräftat 26 nya exoplaneter. Det är en häftig utveckling just nu i "exoplanetsfären". Vår egen moder jord är inte så dålig den heller. Kolla bara på den häftiga bilden nedan!

Bilden är tagen av satelliten med det finskklingande namnet SUOMI NPP. NASA kallar bilden för den bästa som någonsin tagits av vår planet. Inte illa!


(Bildkälla: NASA)

Läs mer på: http://www.nasa.gov/multimedia/imagegallery/image_feature_2159.html

Rymdteleskopet KEPLER bekräftar 26 nya exoplaneter i 11 olika solsystem!

NASA rapporterar att rymdteleskopet KEPLER nu har identifierat (eller snarare bekräftat) 26 nya exoplaneter i 11 olika solsystem. Det nästan fördubblar Keplerfynden! Alla dessa exoplaneter kretsar nära sina respektive stjärnor. Om man jämför dessa planeters med planeterna i vårt solsystem så är alla omloppsbanor innanför det som motsvarar Venus omloppsbana. Dom är alla större än jorden, med diametrar från 1,5 jorddiametrar till diametrar större än Jupiters.

I och med dagens besked har Kepler upptäckt 61 exoplaneter. Flera av de upptäckta exoplaneterna har kamrater som kretsar runt stjärnorna. Bilden nedan visar de planetsystem med mer än en planet som Kepler upptäckt och hur dessa planeter kretsar kring sina stjärnor.


(Bildkälla: NASA)

Vi kommer nog att få många sådana här rapporter från Keplerteamet under 2012. Det finns ju fortfarande en bra bit över 2.000 exoplanetkandidater i deras förteckning. Ett stort antal av dessa kommer sannolikt att inom en nära framtid bekräftas vara exoplaneter.

Läs mer på: http://www.nasa.gov/mission_pages/kepler/news/new-multi-systems.html