onsdag 8 februari 2012

Kina offentliggör rymdsonden CHANG'E 2:s detaljerade månbilder

Den kinesiska rymdsonden CHANG'E 2 har kartlagt månen under ett drygt års tid. Kinesiska myndigheter offentliggör nu de mest högupplösta och detaljerade bilderna av hela månytan hittills. Bilderna är sammansatta av mer än 700 fotografier av månens yta. Det finns förstås sedan tidigare en rad bilder av enskilda detaljer på månen som är mer detaljerade än de bilder som den kinesiska rymdsonden tagit, men sett som helhet är de nu publicerade bilderna unika. Rymdsonden har tagit bilderna mellan oktober 2010 och maj 2011 från en höjd på mellan 15 och 100 kilometer över månytan. Bilderna är så detaljerade att man enligt kinesiska forskare t o m kan se vissa spår efter Apollo-månlandarna. Det kanske kan få slut på de tröttsamma påståendena som kommer med jämna mellanrum om att NASA aldrig landat på månen. Nu har t o m kineserna sett spåren!

De bilder som kan hittas på nätet är dock enbart översiktbilder på månens "fram- och baksida". Jag hittade dock en video från CNTV som bättre visar detaljeringsgraden.


(Källa: CNTV)

I avvaktan på eventuell publicering av detaljbilder så kan det vara intressant att se månen i helfigur.


(Bildkälla: Kinesiska rymdprogrammet)

Rymdsonden Chang'e 2 lämnade omloppsbanan runt månen i juni 2011 och befinner sig nu vid den s.k Lagrangepunkt nr 2. Kinesiska rymdmyndigheten har planer på en rymdsond 2013 till månen. Sonden kan tänkas ha med sig ett månfordon.

En ännu mer detaljerad kartläggning av månen pågår just nu i form av NASA:s rymdsonder Ebb och Flow. I övrigt har inte NASA några större planer vad gäller utforskningen av månen. Budgeten räcker helt enkelt inte till för några mer avancerade månexpeditioner. Ryska rymdmyndigheten Roscosmos planerar för en rymdsond till månen kring 2015.

Läs mer på: http://www.universetoday.com/93375/china-unveils-high-resolution-global-moon-map/#more-93375