torsdag 3 november 2011

Bloggen tar semester en vecka

Nu tar denne bloggare en (välbehövlig) semester i nästan en hel vecka och tänker utforska den stora kulturstaden Florens. Självklart sker detta inte utan en del astronomiska studier! Florens är ju trots allt staden där Galileo Galilei verkade under en del av sitt forskarliv och också platsen där han tillbringade sina sista levnadsår. Tyvärr slutade han sina levnads dagar i husarrest efter att ha blivit offer för den katolska inkvisitionens förföljelser. Han ligger begravd i Basilica di Santa Croce i Florens, tillsammans med bl a Michelangelo (och Machiavelli!). Det finns också ett Galileo-museum i Florens. Här lär det finnas ett något makabert utställningsobjekt: Galileos finger! Det är ena långfingret som av någon anledning avlägsnades från hans kropp och visades upp.

Jag behöver väl inte påminna om att denne Galileo också har givit namn åt en rymdsond: Sonden Galileo som sändes upp 1989 och  utforskade Jupiter och dess månar under åren 1995-2003. Den studerade också två små asteroider på sin väg mot Jupiter samt en komet som kraschade rätt in i Jupiter 1994. Mer om detta finns att läsa i den artikel som jag (i huvudsak) skrivit på Wikipedia. En kortvariant finns också här i bloggen under fliken "Galileo".

Galileos Finger är förresten också titeln på en utmärkt populärvetenskaplig bok, författad av Peter Atkins, som handlar om stora tankar och idéer i vetenskapens historia.

File:Galileo.arp.300pix.jpg
Porträtt av Galileo på ålderns höst av Justus Sustermans


...och hans finger!

Från och med nästa vecka: Bloggen följer också utforskningen av andra solsystem än vårt

Ett av de mest spännande områdena inom astronomin är utforskningen av andra solsystem och sökandet efter eventuella planeter, s.k exoplaneter. Jag tycker att det finns så många beröringspunkter mellan utforskningen av vårt solsystem och utforskningen av exoplaneter att det finns skäl att följa det området mer ingående. Jag kommer därför fr o m nästa vecka att mer noggrant följa forskningen inom detta område och skriva om de senaste nyheterna. När det gäller exoplaneter kommer bloggen särskilt att fokusera på rymdteleskopet Kepler och alla de fynd som detta fantastiska telekop gör.

Innan dess ska jag dock ta bloggledigt i nästan en vecka och istället utforska kulturstaden Florens!

Kepler
Illustration av Kepler (Bildkälla: NASA)

Imorgon släpps de 6 astronauterna ut från Mars500.

Imorgon släpps de 6 astronauterna ut från Mars500-stationen efter att ha varit instängda i 520 dagar! Mars500 är en simulering av en rymdstation på Mars, fast den är lokaliserad utanför Moskva. Tanken är att testa hur astronauter klarar en så lång isolering inom ett relativt begränsat utrymme. Hela anläggningen är på 550 kvadratmeter. Experimentet började den 3 juni 2010 och avslutas alltså imorgon. "Besättningen" har utfört ungefär likartat arbete som man gör på den Internationella Rymdstationen ISS. Man har också genomfört simulerade Marspromenader m.m.

Man kan väl anta att det är ett gäng glada astronauter som äntligen kommer ut i verkligheten igen. Det lär kräva en hel del tålamod att vara så länge ifrån normalt liv. Lite fängelseliv över det hela! Ett riktigt Marsuppdrag på 500 dagar hade säkert känts annorlunda.

Läs också vad Assi Suer har skrivit i sin Astronomiblogg om det hela.


Mars500 crew with red goggles
De coola astronauterna i Mars-500-stationen (Bildkälla: ESA)

Läs mer på: http://www.esa.int/SPECIALS/Mars500/SEM7W9XX3RF_0.html

Läs också: http://astronomi.blogg.se/2011/october/tillbaka-fran-planeten-mars.html