onsdag 29 februari 2012

RymdTweets är ett kul inslag i Rymd-Sverige

Twitterkontot RymdTweets är ett kul inslag i Rymd-Sverige. Man levererar nästan dagligen en massa informativa tweets med en blandning av fakta, nyheter och tips m.m. Fortsätt så!

Se: https://twitter.com/#!/rymdtweets

Snapshots from Space

Emily Lakdawalla på Planetary Society Blog kommer här med ytterligare en intressant video (se också förra videon här). Den här gången berättar hon om NASA:s bilder och varför dom inte alltid är så spektakulära. Bilderna är ju primärt till för forskarna och inte för den breda allmänheten. NASA börjar dock lägga ut allt mer bilder på sina websidor. Bildkvaliteten blir ju också allt bättre.

(Källa: Youtube)

Läs mer här: http://www.planetary.org/blog/article/00003392/

I mars kan vi både läsa om Mars och titta på Mars!

Jag tänker följa Assi Süers förslag och gå ut och titta på planeten Mars + alla andra planeter nu till helgen. Det är ett gyllene tillfälle för planetstudier. Låt oss hoppas på en klar stjärnhimmel.

Läs mer på: http://astronomi.blogg.se/2012/february/planeten-mars-nara-jorden.html

NASA föreslår ytterligare ett Marsuppdrag - InSight

NASA vill studera hur de inre planeterna i solsystemet egentligen bildats och utvecklats. För att göra detta föreslår man att en rymdsond med namnet InSight ska studera Mars inre. InSight står för Interior Exploration using Seismic Investigation, Geodesy and Heat Transport. (Undrar just hur stor avdelning dom har där på NASA för att få till alla dessa kryptiska namn på rymdsonder?!). Den har tidigare haft arbetsnamnet GEMS (GEophysical Monitoring Station). Den har som framgår av bilden nedan en landare som ska borra i Mars yta och studera hur det ser ut en bit under ytan. 

InSight
(Illustration av InSight (Bildkälla: NASA)

Detta projekt konkurrerar med ett par andra projekt om finansiering, men om det blir av så sker uppskjutning 2016. Var det inte då den första ExoMars-sonden skulle skickas till Mars? Jo. Det verkar som om NASA vill köra sitt eget Marsrace istället för att samarbeta med ESA.Hög kvalitet på rymdsonders fotoutrustning

Rymdsondernas instrument har många gånger bevisats hålla mycket hög kvalitet. Under svåra förhållanden fortsätter dom att fungera år efter år. Det senaste exemplet på detta är rymdsonden Mars Odysseys kamera THEMIS (Thermal Emission Imaging System), som nu varit i funktion i 10 år. Sedan februari 2002 har den rundat Mars 45.000 gånger och tagit mer än en halv miljon bilder!

Den har fotograferat området där Marsfordonet Opportunity senare landade, istäckena vid månens poler, dammoln i Marsatmosfären, otaliga kratrar och kanaler, rester av lavafloder m.m. En av de senaste bilderna visas nedan.


(Bildkälla: NASA)

Här är en annan kul bild som Mars Odyssey tagit. Det ser lite mulet ut på Mars! Man kan skymta Marsytan i molngliporna.


(Bildkälla: NASA)

Läs mer på: http://www.nasa.gov/mission_pages/odyssey/odyssey20120229.html