torsdag 27 juni 2013

Även rymdteleskopet CoRoT har slutat fungera

Keplerteleskopet har som bekant tekniska problem, som kan innebära slutet för teleskopets sökande efter exoplaneter. Nu meddelar den franska rymdmyndigheten CNES att även deras rymdteleskop CoRoT gett upp. Datorproblem hos teleskopet gör att man inte längre kan ta emot data. Det innebär att vi står utan något dedikerat exoplanet-rymdteleskop. UniverseToday skriver idag om det avbrutna projektet på sin websida.


Illustration av CoRoT (Bildkälla: CNES)

Rymdsonden Voyager 1 är nu i solsystemets absoluta utkant

Rymdsonden Voyager 1 har (som jag skrivit om tidigare, läs HÄR) nått solsystemets utkant och är på väg ut i den interstellära rymden. Den där "utkanten" är dock ganska långsträckt och består av flera olika regioner. NASA meddelar nu att den interstellära rymden är nära. Forskarna är dock osäkra när sonden bryter igenom den "barriären". Det kan vara inom några månader, men det kan också ta några år.

Bilden nedan visar de olika regionerna sisådär 18 miljarder kilometer bort. Vi får väl se om det visar sig finnas ytterligare någon skum region därute att passera innan Voyager sätter kurs mot nästa stjärna. Det är en resa på kanske 50.000 år!


(Bildkälla: NASA)