fredag 20 juli 2012

Tjusig bild av en stor krater på asteroiden Vesta

Rymdsonden Dawn är i sluttampen av sin utforskning av asteroiden Vesta och har skickat denna fina bild av den stora Octavia-kratern. Kratern är ca 30 kilometer i diameter. Snart, den 8 september, är det avgång mot nästa spännande objekt, dvärgplaneten Ceres. Eller som NASA-folket säger: Hasta la Vesta!


(Bildkälla: NASA)

Gliese 581g är den mest beboeliga exoplaneten

Exoplaneten Gliese 581g är i dagsläget den mest beboeliga planeten bortsett från vår egen jord. Ny forskning visar att det är en betydligt trevligare plats än vad man tidigare trott. Planetens "Earth Similarity Index" har stigit till hela 0,92. Där skulle man med andra ord i princip kunna bo. Lite långt bort bara, ca 20 ljusår från oss.

Uppgifterna om exoplaneters indextal uppdaterades idag i The Habitable Exoplanets Catalog och visar följande topplista.


(Bildkälla: The Habitable Exoplanets Catalog)

Idag är det 43 år sedan Armstrongs månpromenad

Idag, den 20 juli, är det exakt 43 år sedan Neil Armstrong som första människa genomförde en promenad på månens yta. Kolla in den här youtubefilmen!


Det måste varit en häftig känsla att hoppa omkring där på månytan! Sedan 1969 har månen utforskats med en mängd bemannade och obemannade rymdfärder. Under årens lopp har också ett flertal planer presenterats på mer permanenta "bosättningar" på månen, s.k månbaser. Amerikaner, ryssar, kineser m.fl har sådana planer, men frågan är väl när de förverkligas. Kanske får vi uppleva en månbas någon gång under 2020-talet?

Tillsvidare får vi nöja oss med alla fina bilder som rymdsonderna tar. Nu i veckan presenterade rymdsonden LRO den här bilden av Giordano Bruno-kratern.


(Bildkälla: NASA)