måndag 30 januari 2012

Rymdsonden MARS EXPRESS har funnit nya bevis på en forntida ocean på Mars

ESA:s rymdsond MARS EXPRESS har funnit vad som tycks vara bevis för att det en gång i tiden har funnits en större ocean på Mars. De senaste åren har en mängd observationer av Mars gjort gällande att det funnits vatten lite varstans på planeten. Man har funnit spår av floder, sjöar och även en större ocean på norra halvklotet. Det här med förekomsten av en ocean har varit föremål för en hel del debatt i forskarsamfundet. Nu har forskare studerat rymdsonden Mars Express mätningar av Mars och funnit att mycket tyder på en mycket stor ocean, Oceanus Borealis, som täckt stora delar av planetens norra halvklot. Vart har då allt vattnet tagit vägen? Sannolikt är det så att det faktiskt till stor del finns kvar, men i fruset tillstånd under ytan.


(Bildkälla: ESA)

Läs mer på: http://www.universetoday.com/93100/oceanus-borealis-mars-express-finds-new-evidence-for-ancient-ocean-on-mars/

Astrobiologi på schemat!

Det lär bli en hel del om exoplaneter och om liv i universum i denna blogg framöver. Jag har nämligen påbörjat en distanskurs i ämnet Astrobiologi på Högskolan Kristianstad. Det blir min tredje distanskurs i astronomi på denna trevliga högskola. Blir denna kurs lika bra som de två andra ("Klassisk astronomi" samt "Från Big Bang till stjärnors död") så blir det en trevlig vår att se fram emot. Frågan är väl bara hur man ska hinna arbeta, plugga och blogga, men det löser sig väl på något sätt.

En asteroid passerar nära jorden och en japansk rymdsond ska utforska en annan

Asteroiden 433 Eros passerar relativt nära jorden imorgon. Denna avlånga asteroid som är ca 34 kilometer lång passserar på "bara" 26,7 miljoner kilometers avstånd från jorden. För att vara en jordnära asteroid så är den stor. De allra flesta asteroider som passerar nära jorden är ganska små. Häromdagen passerade en sådan 10-metersasteroid på endast 60.000 kilometers avstånd från vår planet (läs mer här). 433 Eros har studerats ganska ingående av en rymdsond, NEAR Shoemaker, under perioden 1998 - 2001.


Bilder av 433 Eros tagna av rymdsonden NEAR-Shoemaker år 2000. (Bildkälla: NASA)

SpaceflightNow rapporterar att japanska regeringen förra veckan gav klartecken till en rymdsond som ska utforska en asteroid. Rymdsonden, Hayabusa 2, är tänkt att sändas upp 2014 för att titta lite närmare på asteroiden 1999JU3, som är en av alla dessa asteroider som passerar jorden på relativt nära avstånd. Asteroiden är ca en kilometer i diameter och Hayabusa 2 väntas nå fram till den i mitten av år 2018. Tanken är att sonden ska landa på asteroiden och plocka med sig lite materia och sedan lämna den i slutet av år 2019 för att återvända till jorden. Hemkomsten är planerad till slutet av år 2020.

Detta projekt är en uppföljare till Japans förra asteroidprojekt, Hayabusa, som trots en del tekniska problem får anses ha varit lyckat. Rymdsonden lyckades få med sig lite materia från asteroiden Itokawa (se artikel i bloggen här). Den här gången vill man inte bara plocka materia från asteroidytan utan vill också försöka få med sig materia som ligger lite under ytan. För att åstadkomma det ska man via en mindre explosion skapa en liten krater ur vilken rymdsonden sedan plockar upp stenar. Låter avancerat!

haya2 6
Illustration av Hayabusa 2 (Bildkälla: JAXA)

Läs mer här: http://www.universetoday.com/93101/asteroid-to-make-closest-approach-since-1975/

Läs mer här: http://spaceflightnow.com/news/n1201/29hayabusa2/

Läs också: http://www.jspec.jaxa.jp/e/activity/hayabusa2.html

Stjärnhimlens 10-i-topp 2012

Robert Cumming på Populär Astronomi tipsar om en måste-se-lista för astronomifans 2012 som jag vidarebefordrar här. Det är amatörastronomen Sven Mårdh, Norrköpings astronomiska klubb, som har sammanställt sådant som man bör se på vår stjärnhimmel under 2012. Det är en hel del kul händelser att se fram emot. Självklart toppar Venuspassagen den 6 juni. Det är ju trots allt något som bara händer två gånger på drygt 100 år. Kan man få önska en klar himmel på vår nationaldag månne?! Venus är för övrigt planeten som gäller i år. Som framgår av Svens lista så verkar det vara något att skåda som är kopplat till Venus nästan varje månad under året. Även planeten Mars bör skådas i början av mars månad. Då står den i opposition. Årets meteorsvärmar kan också bli något att se fram emot. Det verkar som de inte störs så mycket av månljus som under 2011. Man får väl hoppas att de inte heller störs så mycket av moln som under 2011. Det var nästan mulet varenda gång det var dags för en meteorsvärm, åtminstone där jag råkade befinna mig. Sådant är surt!

Läs mer på: http://www.nak.se/DbFile.aspx?id=2398

Läs mer på: http://www.popast.nu/2012/01/venus-toppar-arets-maste-se-lista-for-astronomifans.html