måndag 24 september 2012

Stora Saturnus och lilla Enceladus

Bilden nedan, som tagits av rymdsonden Cassini, visar verkligen hur stor Saturnus är i förhållande till en del av dess medelstora månar. Månen Enceladus syns svagt som en ljus prick i bildens nedre vänstra del (Klicka på bilden för en förstoring).

(Bildkälla: NASA)

Enceladus är ju ändå inte en helt obetydlig liten måne. Dess diameter uppgår till lite drygt 500 kilometer I närbild ser den ut så här:


(Bildkälla: NASA)
 

Den 8:e oktober är det dags för SpaceX att flyga till rymdstationen igen

SpaceflightNow rapporterar att NASA gett klartecken till SpaceX att tidigt på morgonen svensk tid den 8 oktober genomföra en rymdfärd med Dragon-kapseln till den Internationella Rymdstationen (ISS). Det blir det första "riktiga" uppdraget för SpaceX. Den lyckosamma rymdfärden i slutet av maj i år var ju "bara" en testflygning. Liksom förra gången ska Dragon sakta närma sig ISS för att de sista metrarna sugas in med hjälp av ISS robotarm.

NASA har tecknat avtal om 12 flygningar till rymdstationen, till ett ordervärde av 1,6 miljarder dollar. Det är inga billiga transporter direkt! På SpaceX websida framgår också att man har ett avtal med NASA om bemannade rymdfärder till ISS. År 2015 är det tänkt att den första bemannade rymdfärden ska gå av stapeln.

Bilden nedan visar hur det gick till i maj när Dragon-kapseln kopplades ihop med ISS robotarm.


(Bildkälla: NASA)