onsdag 12 februari 2014

Solen i huvudrollen i detta vackra skådespel

NASA har publicerat en video som visar några av alla de utbrott som solsonden SDO observerat under sitt fjärde år i rymden. Kolla in detta för det är verkligen vackert! Passande musik till videon dessutom.


(Källa: NASA)

Månfordonet Yutu har slutat fungera

Populär Astronomi rapporterar att det kinesiska månfordonet Yutu slutat fungera. Yutu fick problem redan i slutet av januari och kinesiska rymdmyndigheten CNSA:s tekniker har inte lyckats få liv i fordonet. Det var en rejäl missräkning för det annars så framgångsrika kinesiska månprojektet. Målet var att fordonet skulle klara sig i minst tre månader och under den tiden utforska området kring landningsplatsen. Nu lyckades den köra endast 100 meter innan den fick "motorstopp". Det blir lite att fundera över för de kinesiska teknikerna. Man har en bit kvar till den teknologiska nivå som NASA har. Deras två Marsfordon kör på för fulla muggar. Den ena av fordonen, Opportunity, har kört omkring på Mars i 10 år och snart avverkat 4 mil. Visserligen ingen hiskelig sträcka, men ändock imponerande. Yutu hann i alla fall bli ordentligt fotograferad.


(Bildkälla: CNSA)

Norrsken på Saturnus

Det är inte bara jorden som har norrsken (eller polarsken som det väl egentligen heter). Även Saturnus kan uppvisa motsvarande fenomen. Rymdteleskopet Hubble har tillsammans med rymdsonden Cassini studerat Saturnus norrsken. Läs mer på NASA:s websida.


(Bildkälla: NASA)

Kolla också in den här videon som visar det hela mer utförligt.


(Källa: NASA)

Solsystemets största måne, Ganymedes, har nu kartlagts

NASA rapporterar att forskare vid Wheaton College har skapat en geologisk karta över Jupitermånen Ganymedes, solsystemets största måne. Med hjälp av alla de bilder som rymdsonderna Voyager 1 och 2 samt Galileo tog har man lyckats skapa en Ganymedesglob. De två Voyagersonderna passerade Jupitersystemet 1979 och passade då på att ta en del bilder. Rymdsonden Galileo kretsade kring Jupiter och dess månar mellan 1995 och 2003 och kartlade månarna än mer detaljerat. Filmen nedan visar Ganymedes geologi.


(Källa: USGS Astrogeology Science Center/Wheaton/ASU/NASA)

Denna måne har under olika perioder utsatts för en stor mängd meteornedslag och också varit tektoniskt aktiv. Det har skapat en ganska stor variation i månens geologi. Forskarna hoppas att kartan kan vara till nytta vid framtida utforskning av Ganymedes. Den europeiska rymdmyndigheten ESA  kommer att sända iväg rymdsonden JUICE för att specifikt studera de fyra stora Jupitermånarna (som är Io, Europa, Ganymedes och Callisto). Den sänds upp först år 2022 och når Jupitersystemet åtta år senare, 2030.

Med en bra kikare (och stativ) kan man faktiskt få syn på Ganymedes och de tre andra galileiska månarna. Så det är bara att ge sig ut på månjakt!

Hjulspår i sanden

Här kommer en fräck filmsnutt som visar hur Curiosity skapar hjulspår i sanden.


(Bildkälla: NASA)