måndag 22 oktober 2012

Solsystemets häftigaste dalgång finns på Mars

Grand Canyon i all ära, men vad är väl det jämfört med Valles Marineris på Mars! ESA:s rymdsond Mars Express har tagit en rad bilder av den enorma dalgången och presenterar idag denna häftiga bild av området (Kolla ESA:s websida HÄR för en riktigt högupplöst bild). Bilden täcker hela 630.000 kvadratkilometer! Valles Marineris är 4.000 kilometer lång, upp till 200 kilometer bred och 7 kilometer djup! Jämfört med den är Grand Canyon en liten sänka. Den är nämligen "bara" 450 kilometer lång, 29 kilometer bred på det bredaste stället och 1,8 kilometer djup som allra djupast.


(Bildkälla: ESA)

Curiosity tuggar grus på Mars

Curiosity står still i samma grusgrop som för en vecka sedan och tuggar grus. Ja, så kan man nog sammanfatta Marsfordonets göranden just nu. Den har tagit några skopor med grus och stoppat in i gapet till det minilaboratorium som fordonet är utrustat med. Tanken är att gruset ska analyseras av Curiositys Chemistry and Mineralogy Instrument (CheMin) för att försöka utröna vad det kan tänkas innehålla för mineraler. På bilden nedan syns spåren efter Curiositys spadtag.


(Bildkälla: NASA)


Medan den står där i grusgropen passar den förstås på att titta på omgivningarna. Här är en fin panoramavy över området som NASA döpt till Rocknest (Klicka på bilden).

(Bildkälla: NASA)