måndag 13 februari 2012

Vart har alla rymdbloggare tagit vägen?

Jag håller med Ulf R. Johansson på Cassiopeiabloggen att det känns lite tomt när helt plötsligt en websida är borta från nätet, såsom Populär Astronomi har varit i några dagar på grund av serverproblem (Det verkar fortfarande vara lite problem). Man har liksom vant sig vid att kolla in vissa websidor var och varannan dag. Det har tyvärr blivit lite glesare i rymdbloggarledet under det senaste halvåret. Jag saknar alla spännande inlägg från de svenska bloggarna (Inga namn nämnda, men ni kan ju se vilka bloggar jag länkat till här på sidan). Så fortsätt skriv kära vänner!

Budgetförslaget för NASA 2013 presenterades idag

President Obama har idag lagt fram sitt budgetförslag för 2013 som bl a berör NASA. Som jag skrev i fredags (läs här) så väntar nya besparingar för delar av NASA:s verksamhet. Totalbudgeten för NASA föreslås uppgå till 17,77 miljarder dollar, vilket är 0,06 miljarder (-0,3%) mindre än innevarande års budget. Området "Planetary Science" och framförallt utforskningen av Mars drabbas dock hårt, med en budgetreduktion på över 20%. I NASA:s presentationsmaterial lyfts Marsprojekten MSL och MAVEN fram liksom LADEE-projektet (som är en månsond). ExoMars-projektet är däremot i fara.

James Webb-teleskopet får som väntat fortsatt finansiering så att det kan sändas upp 2018. Efter höstens många och långa diskussioner om teleskopets budget så hade det varit konstigt om planerna ändrats några månader senare. I övrigt är det satsningar på nya raketsystem och på rymdfarkoster som kan transportera astronauter till bl a Internationella Rymdstationen ISS. Det senare avser bl a fortsatta satsningar på att i samverkan med några rymdföretag, såsom SpaceX, ta fram ett alternativ som gör att man inte behöver förlita sig på ryska transporter till ISS. I dagsläget har Ryssland monopol på dessa transporter.

Dessutom fortsätter arbetet med en asteroidrymdsond (OSIRIS REx) som ska plocka med sig materia från en asteroid. Uppskjutning kan bli kring år 2016. Även solforskningen och utvecklingen av "early warning systems" vad gäller hotande asteroider m.m får fortsatt finansiering.  Ett flertal tidigare föreslagna rymdsondsprojekt skjuts dock på framtiden.

Det hela är ett budgetförslag och mycket hinner hända innan budgeten för 2013 är fastställd. Det är ju bl a presidentval i USA i höst.

Läs mer på:  http://www.space.com/14553-2013-nasa-budget-proposal-highlights.html

Läs mer på: http://www.nasa.gov/pdf/622643main_FY%2013%20Budget%20Presentation.pdf

Läs också: http://www.nasa.gov/pdf/622654main_a%20FY13_NASA_Budget_Summary_and_Tables.pdf

Nej, det är ingen snögubbe i rymden!

Ibland kommer det bilder från våra rymdsonder som ser lite roliga ut. Som idag t.ex, då rymdsonden CASSINI sänder oss denna fina bild.


Saturnusmånarna Rhea och Titan (Bildkälla: NASA)

Det är de två Saturnusmånarna Rhea (den mindre) och Titan (den större) som ser ut som en snögubbe i rymden. De är inte fullt så nära varandra som man skulle kunna tro. Avståndet mellan månarna är faktiskt 700.000 kilometer!

Läs mer på: http://saturn.jpl.nasa.gov/photos/imagedetails/index.cfm?imageId=4462