torsdag 9 februari 2012

Varför inte bygga ett stort teleskop på månen?

Det har varit ganska tyst om rymdteleskopet James Webb (JWST) ett tag nu. Man får väl gissa att utvecklingsarbetet fortskrider enligt planerna. Om det fortsätter så, och man lyckas hålla sig inom de ekonomiska ramarna för projektet, så kanske man lyckas sända upp JWST någon gång kring 2018. JWST ska, till skillnad från Hubbleteleskopet som kretsar runt jorden, placeras vid Lagrangepunkt nr 2. Denna punkt ligger ca 1,5 miljoner kilometer bort. Här finns redan ett par andra rymdteleskop. Själa uppskjutningen är förstås alltid ett vågspel. I detta fallet handlar det om att sända upp en last som kostat 10-tals miljarder kronor att kosntruera. Uppskjutningen får alltså inte gå fel. Hubbleteleskopet behövde en hel del service under sina första år för att fungera korrekt. Det gick ju fint att serva teleskopet med hjälp av rymdfärjorna. Hur ska man serva JWST om det blir problem med den? Det lär bli omöjligt. Varför inte fundera på att bygga ett stort teleskop på månen istället?

Månen borde vara en ganka optimal plats för ett rymdteleskop och det skulle kunna börja byggas om 5-10 år när det kanske blir dags för mer frekventa månexpeditioner. Det kan löpande underhållas och dessutom byggas ut allteftersom tekniken utvecklas. Det är förstås inte helt okomplicerat att bygga något på månen. Spegelelementen m.m i teleskopet är dessutom ganska känsliga prylar och inte helt lätta att forsla oskadda till månen. Möjligen är det också ett problem med att ha ett teleskop på en himlakropp som kretsar kring vår jord. Eller finns det andra allvarliga invändningar mot en sådan idé som gör att det inte går? Tanken är rätt kul hur som helst.

Jag letade lite på webben och såg att idén om ett månteleskop har presenterats några gånger under årens lopp av olika forskare (se länkarna nedan). Även NASA har tydligen diskuterat frågan. Det verkar dessutom som om man för en rimlig summa pengar hade kunnat få ett betydligt kraftfullare teleskop än t o m JWST! Så varför har det inte blivit av?

Läs mer på: http://www.wired.com/science/space/news/2007/05/liquid_telescope

Läs också: http://imagine.gsfc.nasa.gov/docs/ask_astro/answers/970528a.html

Läs också: http://www.technologyreview.com/computing/20885/

Saturnusmånen Enceladus i närbild

Gårdagens APOD (Astronomy Picture Of the Day) var en fin närbild av Saturnusmånen Enceladus. Det är allt en riktig isboll!


(Bildkälla: NASA)

Läs mer på: http://apod.nasa.gov/apod/ap120208.html